Bestuursfunctie: zou je dat wel doen?

Regelmatig word ik via mijn werk gevraagd om bij een vereniging de administratie te controleren omdat ‘de penningmeester tijdelijk geld geleend heeft van de vereniging/stichting.’
Er is toch een kascommissie, zou je zeggen: die ziet dat toch ook. Nou nee. Want die welwillende leden kijken alleen of het klopt wat op papier staat. Maar dat is maar een deel van de werkelijkheid.

Stel: een penningmeester leent ongevraagd van de vereniging, maar is zo slim dat per balansdatum aan te vullen en haalt de leendatum weer vanaf. Dit zie je alleen als je de bankrekening doorloopt. Moet je wel weten. Deze kwesties zijn heel pijnlijk voor de stelende penningmeester maar ook voor de overige bestuursleden. Hoe ga je er mee om? Ga je naar de politie, en hoe ervaar je het als je de penningmeester nog regelmatig tegenkomt. Op school, of bij de sport. Dat zijn moeilijke zaken.

Ook wordt mijn hulp wel gevraagd door stichtingen en verenigingen die geld krijgen van een overheidsinstantie. Maar deze overheidsinstantie geeft dat geld niet zomaar: de vereniging/stichting moet daar ook wat mee doen, bijvoorbeeld het organiseren van een straatfeest. En zij moeten daarvan ook verantwoording afleggen en er een exploitatie overzicht van kunnen overleggen, waarin alles wordt verantwoord, zoals het inhuren van derden, de catering de muziek. Waar bij overheidsgeld vaak weinig bij stilgestaan wordt is dat de vereniging /stichting BTW moet afdragen over de subsidie. Dus je krijgt, pakweg, euro 50.000, maar omdat je BTW over dit bedrag moet afdragen heb je maar euro 41.322 te besteden. Als je daar geen rekening mee houdt kun je van de fiscus een naheffingsaanslag krijgen met mogelijk een boete.

En dan zijn er ook nog verenigingen/stichtingen die uit de markt begrijpen dat zoiets formeel wel moet, maar dat de fiscus over het hoofd ziet. En die trekken zich daar niets van aan. Hopenlijk hebben ze een goede bestuursaansprakelijkheidsverzekering. Ook wordt vaak vergeten dat over de vergoedingen voor het werk van de bestuur – als dat niet goed geregeld wordt – loonbelasting afgedragen moet worden.

Het is wel jammer dat in Nederland alles zo complex geregeld is. Want een gevolg daarvan is, dat je wel heel goed moet weten of je wel of niet in een bestuursfunctie stapt…

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Albert Jan Garama 24 augustus 2018
GRONINGEN