Het dividendverhaal en politici die in het zakenleven zijn mislukt

Ik ken zeker drie politici die de politiek in zijn gegaan toen de glans in hun carrière bij de multinationals dof werd, en de doorgroeikansen naar de top nihil waren.
In de politiek kwamen ze bovendrijven en wisten ze de aandacht op zich te vestigen. Maar een multinational leiden is dan ook wel iets anders dan overleven in de slangenkuil van de politiek .

De oudste van de drie heeft het tot fractievoorzitter gebracht en wist van zichzelf dat hij beter fractievoorzitter kon blijven dan een ondergeschikte rol te spelen in een kabinet als vicepremier. Dat vond ik slim. Daarnaast was hij heel duidelijk over religies en de gevaren daarvan en ook nog eens een goed schrijver. Later is hij ook nog commissaris in Brussel geweest. Heeft hij netjes volbracht. Aan hem heb ik nooit iets gezien van frustratie dat het in het bedrijfsleven niet gelukt is.

De tweede politicus kon het ook niet maken maar in zijn functie als minister en partijleider van zijn partij was wel enig hautain gedrag zichtbaar. Nu lijkt hij perfect op zijn plek met een topfunctie in de publieke sector.

En nu de laatste. Hoe verwerkt hij zijn falen in het bedrijfsleven? Hij doet het weer heel anders. Hij gaat met zijn vorige bazen vriendje spelen en uit onze zak een cadeautje geven van ruim 2 miljard. Met zo’n cadeautje wordt je opeens een grote jongen in je eigen overtuiging. En hoor je bij de happy few.

Maar dan denk je het gemaakt te hebben, je verdedigt dit cadeautje met verve en krijgt veel heel terechte tegenwind maar houdt stand met niet bestaande argumenten. Dit levert werkgelegenheid op, roep je. De werkelijkheid is dat twee hoofdkantoren samengevoegd gaan worden en dat er dan mensen uit moeten. Dus minder werkgelegenheid. Voor het imago van ons land is het wel goed: het hoofdkantoor zit in Nederland. Maar opeens gaat het plan niet door en staat de premier letterlijk in zijn hemd. Hopelijk heeft hij wel veel korting gekregen op wasmiddelen. Maar de liefde zal wel weer over zijn. Met dank aan de multinational gaat het geld nu rechtvaardiger verdeeld worden.

De volgende week meer over dividendbelasting en belastingparadijzen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 19 oktober 2018
GRONINGEN