Nederland gaat aan de speciaalbieren

Omdat ik ruim veertig jaar geleden een klant had met een slijterij, die vol met plannen zat en ook nog eens een snel groeiende omzet kende, had ik toen veel contact met hem. Ik schrijf ‘toen’ want de beste man is veel te vroeg gestorven.

Via hem kreeg ik kennis van biersoorten. Zelfs toen waren er bieren die natuurzuiver geproduceerd werden. Dat noemen ze tegenwoordig duurzaam ondernemen. Die brouwers waren dus hun tijd toen al ver vooruit.

Mijn interesse in de wereld van het bier voerde tot de volgende stap: de kennismaking met Belgische bieren. Daar was een scala van soorten en merken: ongekend. Van alles, variërend van geuze, tripel en dubbel tot het steeds populairder wordende witbier van Hoegaarden.

Daar leerde ik in de fabriek in Tienen onder meer dat het grote onzin is dat wij als Nederlanders bijvoorbeeld een citroenschijf in het witbier doen. Want witbier van Hoegaarden heeft al een constante kwaliteit en daar hoef je niks aan toe te voegen. Je doet toch ook geen citroen in je pilsje!

Belgische bieren

Ik ben blijkbaar toch niet zo uniek want meer mensen leerden de laatste jaren de Belgische bieren waarderen. Dus bijna overal kun je een Belgisch biertje bestellen. Duvel, tripel, dubbel, Judas, Kwak, om er een paar te noemen.

Dat was best wel even wennen voor de vaderlandse horeca. Zo heeft het lang geduurd voordat de barkeepers door hadden dat in bier dat nagist in de fles in een droog glas geschonken moet worden…

Maar ook hier staat de ontwikkeling niet stil, want sinds een tiental jaren heb je ook brouwerijen voor speciaalbier in Nederland. Hier in het noorden is een goede bekende de brouwerij Maallust, die met het biertje Zware Jongens verwijst naar de vroegere gevangenis in Veenhuizen. Een lekkere trippel vind ik.

Als paddenstoelen uit de grond

Ook in de Groningse binnenstad hebben we een echte brouwer: Martinus, gevestigd naast het huidige politiebureau, die onlangs nog een landelijke prijs won met het bier, Smoked Porter, als ik het goed heb. De brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond dus laten we hopen dat dat maar goed gaat. De goeden zullen het altijd redden.

Wat mij trouwens wel verwondert is dat Nederlandse brouwerijen speciaalbieren durven aan te bieden die soms 50 cent duurder zijn dat de veel betere Belgische vergelijkbare bieren. Als zuinige Groninger haal ik dan maar gewoon de Belgische bieren.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 10 mei 2019
GRONINGEN