50 jaar ZZP’er, het bestaat!

Momenteel is er veel gedoe over wat echte en wat schijn-ZZP’ers zijn. De vakbeweging wil graag dat iedereen die vaak voor dezelfde opdrachtgever werkt een vaste aanstelling krijgt en dan van de wieg tot het graf verzorgd is, lid wordt van de vakbond en dat ook blijft.
Maar er zijn gewoon situaties dat een vaste aanstelling niet werkt en ook nooit zal gaan werken.

Afgelopen week was ik in het fraaie Zutphen, een stadje bijna net zo mooi als Groningen. Daar mocht ik een overzichtstentoonstelling bewonderen van 50 jaar kostuums voor ballet & theater. Het was een selectie van het werk van Nelly (Derksen) van de Velden, dat zij gemaakt heeft voor het Nationaal Ballet met uitvoeringen in Düsseldorf, Zurich en Milaan, om enkele te noemen.

Als je uitgelegd wordt hoe zo’n kostuum tot stand komt, van tekening tot productie, dan zie je echt vakvrouwschap. Dan snap ik ook dat zulke unieke stukken geld moet kosten. Als Nelly dan ook nog het compliment krijgt dat het voor de dansers zo goed draagbaar is, dan is ze natuurlijk gelukkig met haar werk.

Dat zijn haar zorgen ook niet. Wel dat het vak dreigt te verdwijnen waardoor de jeugd niet ziet hoe mooi dit werk is en hoe prachtig het vak. Misschien lukt het om haar liefde voor het ambacht over te brengen aan de jeugd, zodat de volgende generaties haar werk willen voorzetten.

De opdrachten van Nelly zijn nooit in een vast dienstverband geregeld geweest. En dat kan ook niet, je weet van tevoren immers nooit hoeveel tijd er in gaat zitten en bovendien beschikken de theaters niet over goede, compleet ingerichte ateliers. Dus het werk moet bij Nelly thuis plaatsvinden, waar zij al haar gereedschap en materiaal heeft. En dat geldt voor heel wat ZZP’ers.

Graag zou ik een model arbeidsovereenkomst zien die hierin voorziet. Maar als het aan de bevooroordeelde vakbonden ligt komt het daar nooit van. Voor Nelly van Velden zou dat inhouden dat ze dan in één jaar wel 20 verschillende dienstverbanden moet aangaan. En dat werkt ook niet.

Zij is gelukkig als ZZP’er. En laat de vakbonden iets anders bedenken om leden te behouden en nieuwe leden te krijgen. Verder wens ik de Kamerleden die veel ZZP ‘ers zien als schijnzelfstandigen veel wijsheid toe.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 27 juli 2018
GRONINGEN