Als antipopulist mag Geert Wilders van mij de politicus van 2020 worden

Er was weer eens een Kamerdebat dat mede ging over de zorg en of de zorgmedewerkers niet meer moeten verdienen.

Hoe dat debat verloopt weet iedereen die verstand heeft van politiek. De oppositie vindt dat de zorgmedewerkers meer moeten verdienen. Kunnen ze ook rustig roepen, zeker als ze niet aangeven waar dat geld vandaan moet komen. Hiermee zeg ik niet dat ik tegen een structurele gezondere beloning voor de zorg ben. Zelf denk ik dat dit mede kan als de zorg efficiënter geregeld gaat worden.

En helemaal als de organisaties platter worden, de managementlagen er tussenuit gehaald worden, en de mensen weer leren accepteren dat anderen ook fouten maken en er vanaf zien om daar geld voor te vragen. Dat scheelt een heleboel papierwerk.

De coalitiepartijen hebben andere plannen en, zoals wel vaker gebeurt, een leugen verspreid: ‘iedereen in de zorg krijgt € 1000 netto’. Terwijl ze daar te weinig geld voor beschikbaar gesteld hebben. Om die loonverhoging wel af te dwingen had Geert Wilders om een hoofdelijke stemming gevraagd.
Als beroepspoliticus had hij al overzien dat er te weinig Kamerleden van de regeringspartijen in de Tweede Kamer waren. Dus als er gestemd zou worden moest de regering iets doen waar ze geen zin in hebben.

Gebouw uitvluchten

Wilders zal al te genieten van zijn plan. Wat deden de leden van de coalitie dus: als een gek het gebouw uitvluchten, want dan zijn er te weinig leden om te stemmen. Dan moet de stemming later over en kunnen de coalitiepartijen zorgen dat er wel genoeg van hun Kamerleden in het huis zijn.
Wilders heeft ten volle kunnen genieten van deze paniekactie van de Kamerleden en voor de TV-camera zijn pijlen kunnen richten op het vluchten van de fractievoorzitter van het CDA. De coalitiepartijen krijgen dan de taak om hun kiezers uit te leggen hoe het kan dat zij vluchten om niet meer aan de zorg uit te keren. Volgens mij geen leuk bericht met een verkiezing in aantocht.

Super toch, die truc van Wilders. Als ik een Kamerlid van de coalitie geweest was, zou ik het alarm aan hebben gezet of voor kortsluiting hebben gezorgd – dan kon er ook niet gestemd worden. Maar zo creatief zijn ze niet.

Dus de truc van Wilders maakt dat hij van mij het Kamerlid van het Jaar mag worden. En wij hebben kunnen genieten van het toneelstuk “de Tweede Kamer op TV”.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 21 aug 2020
GRONINGEN