Als de regering toch 50 miljard gaat uitdelen…

Het gonst van de geruchten dat bij het heide-overleg van de ministers en staatssecretarissen besloten is dat er geld gepompt moet worden in de economie om die te steunen.

Dus al die wijze heren die in vrijetijdskleding moesten verschijnen en dus dat ook deden gingen lachend op de foto staan. Ik verwonder mij er dan altijd over dat de bewindsvrouwen ook casual rondlopen maar er ook dan nog charmant en verzorgd uitzien. Blijkbaar moeilijk voor de mannelijke overheidsdienaren. Maar dat terzijde.

Nu mijn wensenlijstje voor de regio Groningen. Een vliegveld tussen Groningen en de Eemshaven. Daar hoort ook een vierbaansweg tussen de haven en de stad bij en een naar de A7 richting Duitsland. Dat gaat ervoor zorgen dat de Eemshaven nog sneller gaat groeien en Rotterdam en Amsterdam kan ontlasten. Dus meer werkgelegenheid.

Kosten
De kosten voor dit project zullen mee gaan vallen omdat de grond van het vliegveld Eelde veel geld gaat opbrengen als daar woningen op gezet worden. De discussie over geluidshinder zal dan stoppen in Eelde en rond het nieuwe vliegveld zal daar weinig over geklaagd worden omdat in dat gebied nagenoeg geen mensen wonen.Dus allemaal pluspunten die met beperkte kosten veel moois opleveren.

Dan iets anders: voor het mooiste station van Nederland een volledig ondergrondse fietskelder maken met ook een parkeergarage voor museumbezoekers en treinreizigers. Dan kan het peerd gewoon weer op een grasveld staan. Met dit geld kan er ook voor gezorgd worden dat de tegemoetkomingen van de regering en de tweede kamer over aardbevingsschade gerealiseerd worden. Dan is die ellende ook opgelost. Om deze kosten te beperken kan ook voorgesteld worden dat in het gehele aardbevingsgebied 30 jaar geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaald hoeft te worden. Met deze middelen lossen de gedupeerden hun problemen zelf wel op. Daarnaast wordt de regio van een krimp- een groeigebied omdat dit plan vele ondernemers gaat aantrekken die ook voor meer werkgelegenheid zorgen.

Buiten de investering in een ondergrondse fietsenstalling en parkeergarage zullen de twee andere projecten misschien weinig gaan kosten door de opbrengsten die daar tegenover (gaan) staan.

Er zullen misschien wel duizenden van zulke goede ideeën komen. Ik wens de commissie die hierover moet besluiten veel wijsheid.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 30 aug 2019
GRONINGEN