AVG Illusie

Dinsdag de 14e januari was voor mij een dag waar ik bij de start al een hekel aan had. Want op die dag moest ik bloed laten prikken omdat ik diabetes type 2 heb.

Dan moet ik me nuchter laten prikken en dat houdt in dat ik 10 uur van tevoren niet gegeten en gedronken mag hebben. Dat 10 uur niet drinken, dat lukt nog wel, maar niet eten is een ander ding omdat ik als autist regelmaat nodig heb, dus: wakker worden en eten, al bijna 70 jaar. Dus daarom wil ik zo vroeg mogelijk bloed geven om daarna iets te kunnen eten. En dan smaakt zelfs brood zonder beleg.

Op de reis naar de huisarts was het nog donker en het regende ook, niet goed voor je humeur. Bij de assistente die prikte was het gezellig . Viel weer mee. Vervolgens had ik beloofd als donor plasma te laten afnemen. Maar de tocht van het Hoendiep naar het UMCG duurde 45 minuten door de files in de stad. Logisch met het slechte weer van die dag.

Voor je plasma kan geven moet je een formulier invullen en dat zit in een plastic map: geel voor plasma en rood voor bloed geven. Die stopte ik altijd in een gele bak op tafel. Maar de bakken stonden er niet meer dus ik heb de map op de tafel gelegd en ben naar de WC gegaan omdat ik toch altijd 5 tot 10 minuten moet wachten.

Kom ik terug, vraagt een keurige dame: ‘hebt u daar een map neergelegd?’ Ja dat was ik, en of ik hem de volgende keer bij mij wilde houden want ze hebben vanuit de wet AVG, voluit de Algemene Verordening Gegevensbescherming, besloten dat een ander niet mag zien of ik bloed geef of plasma, vanwege mijn privacy. Alsof je dat niet ziet als ik met die map in mijn hand loop. Op zo’n moment moet ik dan denken aan alle onzin die ik moet aanhoren over de AVG.

Beschermen

Let op: ik ben blij dat ze proberen mij te beschermen tegen oneigenlijk gebruik van mijn gegevens. Maar het product dat dit moet waarborgen zorgt voor veel extra werk en kan zelfs uitlopen op ellende met dodelijke afloop. Het regelen van de AVG voorschriften voor mijn kleine bedrijf heeft (maar dit terzijde) trouwens minstens 10 mille gekost. Daarbij heeft de overheid de uitvoering zelf helemaal niet op orde, zelfs niet twee jaar na het ingaan van de wet. Met als grote voorbeeld onze belastingdienst.

Nog zo’n staaltje van het effect van deze wet. Van een ouder begreep ik dat hij blij was dat zijn zoontje bij dezelfde juf bleef, want als hij naar een andere groep ging mochten de aantekeningen van de oude juf niet overgedragen worden. Dus je kunt je kind het beste laten zitten? Het meest schrijnende vind ik nog wel dat door de AVG ons leven minder zeker is dan vroeger.Ik bedoel: een gestoorde patiënt gaat van kliniek A naar B en van de gevaren die hij/zij meeneemt mogen de volgende behandelaren niet op de hoogte zijn. Met als gevolg een dood van een studente.

Ik ben er stellig van overtuigd dat ze deze wet beter terug kunnen draaien. Helemaal omdat de bedrijven waar de wet voor geschreven is, zoals Google en Facebook en nog een paar van die grootmachten, zich daar niets van aan hoeven te trekken. Want de Europarlementsleden laten maar al te graag aan derden de foto zien waar ze met een zondaar – de eigenaar van facebook – op de foto staan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 24 jan 2020
GRONINGEN