AVG privacy wetgeving, wassen neus?

De nieuwe privacywet die op 25 mei in werking is getreden geldt voor iedere ondernemer.
Voor sommigen heeft dat weinig te betekeken, voor anderen meer, afhankelijk van de persoonsgegevens van derden die in hun bezit zijn.

Laat ik beginnen met op te merken dat ik privacy een zeer groot goed vind. Het is een goede zaak is dat er heel zorgvuldig met de data wordt omgegaan, dus dat alle info in de cloud veilig is, niet gehackt kan worden en dus niet bij personen terecht komt die daar niets mee te maken hebben.

U als ondernemer moet zorgen dat alle gegevens goed beveiligd zijn. Dat lijkt mij een normale fatsoenskwestie: anders zou ik bij u niets willen kopen of met u willen handelen.

Wat mij wel zorgen baart is dat de partijen die deze wetgeving nodig maken er gewoon mee weg komen. De jongens van Facebook en Google doen van alles, zelfs het verkopen van persoonlijke gegevens, en dat kunnen ze straffeloos doen.

Het enige wat de wereldleiders doen is een gesprek aan gaan met Mark Zuckerberg van Facebook, allemaal heel aardig en hoffelijk, ze willen zelfs met hem op de foto. Terwijl die man voor zijn daden eigenlijk in hechtenis genomen zou moeten worden. Maar de overheden in Amerika en de EU durven alleen maar vriendelijk te knikken naar de grote partijen.

Dit gedoe doet mij denken aan het jaar 1995. Vanaf dat moment werden wij als accountants verplicht een kopie van de ID van de klant te vragen en daarop te vermelden dat wij hem geïdentificeerd hadden, ook al kende je de persoon al jaren of was het een familielid.

Dus ik moest aan klanten waar wij voor werkten een kopie vragen. Bijvoorbeeld aan een klant die ik al meer dan 20 jaar kende, die destijds in de Steentilstraat een fietsenzaak had. Ik kreeg van hem een oud paspoort met gaatjes er in.

Inmiddels zijn we gewend geraakt aan het vragen naar een kopie van de iD. Maar of het er nu betrouwbaarder op is geworden? Volgens mij niet. En dat gaat ook op voor de nieuwe privacywetgeving.

Over over 15 jaar zal duidelijk zijn dat het maar weinig heeft uitgemaakt.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door albert-jan.garama. 1 juni 2018
GRONINGEN