Belasting besparen als ZZP-er

We hebben een discussie met de fiscus gewonnen: het ging er om of een als ZZP werkende tandarts wel een zelfstandig ondernemer is.
Dat is fiscaal erg van belang want dat scheelt de klant -de tandarts- euro 10.000 aan belasting. Toch een leuk cadeautje van de fiscus. Maar iedereen snapt dat de fiscus dat cadeautje liever niet verstrekt. We worden doodgegooid met beweringen dat schijnzelfstandigen eigenlijk in loondienst moeten werken. Zeker van de kant van de vakbeweging. Gelukkig zijn er ook mensen die het lef en de kracht hebben om te denken: ik red mij zelf wel en zoek niet de veiligheid van loondienst.

Dan hebben die mensen twee keuzes. Of je geeft dat inkomen op als ’overige werkzaamheden uit arbeid’ en mag dan geen gebruik maken van ondernemersfaciliteiten, of je beschouwt jezelf als een zelfstandig ondernemer en mag gebruik maken van alle ondernemersfaciliteiten. Dat leverde bij onze klant een besparing op van euro 10.000.

In 2017 vond de rechtbank dat een tandarts die op een percentage van de omzet werkt geen ondernemer was en dus geen gebruik mocht maken van de faciliteiten. En in ons geval moet je dan euro 10.000 meer betalen aan vadertje staat. Dus toen de fiscus de klant vragen ging stellen of die wel ondernemer was, werd ons duidelijk dat wij met alle mogelijke munitie moesten komen om aan te tonen dat onze klant als ondernemer aangemerkt moet worden. Dat is gelukt, vooral ook omdat onze klant, de tandarts, naast zijn werk echt bezig is om zich verder te specialiseren en daarvoor cursussen volgt in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij in onderhandeling om mogelijk mede-eigenaar te worden van een praktijk. Hij heeft al de nodige apparatuur aangeschaft. Hij helpt de praktijk, waar hij op procenten van de omzet werkt, met verbetering van de kwaliteit van de medewerkers en doet een stuk inkoopbeleid. En geeft de patiënten zijn visitekaartje voor eventuele nazorg.

Gelukkig hebben wij de fiscus van zijn ondernemerschap kunnen overtuigen en bespaart hij (en wij) de komende jaren euro 10.000 belastinggeld.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 23 november 2018
GRONINGEN