Belastingontduiking

De mensen die een hekel hebben aan belasting betalen worden geholpen door de overheid.

Enkele serieuze kranten en een onderzoeksbureau hebben weer een fiscale ontduikingsroute ontdekt. En maakt u zich geen zorgen: als deze route niet meer werkt dan bedenken de adviseurs wel een andere route. Het is net als smokkelen. Dat gaat op een andere plek weer gewoon verder.

Dus na de Panamapapers – en nu de Pandorapapers route wordt er over 5 jaar weer een nieuwe ontdekt.

Ook duidelijk is dat de mensen die vroeger via de eerste route actief waren dat ook weer in het tweede traject zijn – en je komt ze ook weer tegen bij de volgende ontduikingsroute. Zijn dat dan alleen de vermogende slechteriken die daar gebruik van maken ? Het antwoord is ja, want die hebben de middelen om dure adviseurs te kunnen betalen en verdienen er een veelvoud mee. Maar zou de rest van de Nederlanders dan braaf belasting betalen en niets creatiefs bedenken om zo min mogelijk te betalen? Nee hoor.

Feit is dat er mensen roepen ‘ik wil graag veel belasting betalen want dan verdien ik ook veel’. Maar op het moment dat diezelfde mensen dan veel moeten gaan betalen gaan ze op zoek naar manieren om de belasting legaal of illegaal te verlagen

Door mijn jarenlange beroepservaring weet ik dat iedereen het doet, rechts of links, kapitalist of communist. Het lijkt wel een nationale sport: belasting ontduiken.

Uit mijn werkverleden weet ik ook dat e