Belastingparadijs

Om de ondernemers te verwennen was het kabinet van plan om ze een cadeautje te geven…
En ook geen klein cadeau, maar een van 2 miljard door het afschaffen van de dividendbelasting. Zoals iedereen nu wel weet gaat dat niet door, mede omdat bleek dat de ondernemers niet gevoelig waren voor dit cadeau. Een voorbeeld. Unilever liet eerst iedereen in Nederland geloven dat zij haar vestiging in Londen ging verplaatsen naar Rotterdam. En vervolgens ging dat niet door. Gelukkig hadden Rutte c.s. door dat ze dan maar het onzalige voorstel van het afschaffen van dividendbelasting weer in moesten trekken.

Nederland is altijd heel creatief geweest in het helpen van niet-Nederlandse bedrijven om er via ons land voor te zorgen dat ze nagenoeg geen belasting betalen. Dat heeft zeer veel geld opgeleverd en trok ook Mick Jagger en vriendjes aan. Toch leuk om als vrouwelijke minister met hem een keer te dineren. Dat kunnen haar vriendinnen niet zeggen.

Met deze constructies verdiende Nederland wellicht 2 miljard per jaar en kon de regering mooie dingen doen voor de mensen. Iedereen blij. Daarnaast: onze multinationals doen hetzelfde en betalen hier ook geen belasting. Zij dragen alleen af wat zij van anderen ontvangen, de BTW en wat zij moeten inhouden van het personeel, de loonbelasting. Maar omdat wij maar weinig van die mondiale bedrijven hebben en daarvan dus relatief weinig belasting ontvangen – als ze die al betalen – kan je beter verdienen aan de zeer vele buitenlandse multinationals.

Waarom dan zoveel gedoe opeens?

Het buitenland loopt belasting mis door onze constructie en dat wil men voorkomen. Want in het geval van bijvoorbeeld de USA gaat het wel om veel geld wat ze aan belasting mis lopen. Het is dan wel erg gemakkelijk om de belastingparadijzen daarvan de schuld te geven . Die schuld ligt bij hun eigen onderdanen, lees: multinationals, die hun winsten wegsluizen.

Dom dat de grootmachten altijd aan het kortste eind trekken. Want de grote jongens, de topbedrijven, zullen met hun slimme adviseurs altijd wel iets nieuws bedenken en de overheid voor blijven. Want de overheid wil geen bedragen van € 1000 of meer per uur betalen aan specialisten die slimmere dingen bedenken dan het bedrijfsleven. Dus zij blijven alleen maar kleine vissen vangen.

En daarom kan de Nederlandse staat gewoon doorgaan als belastingparadijs en leuke dingen doen voor de mensen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 26 oktober 2018
GRONINGEN