BTW wordt 50% hoger!

Op Prinsjesdag hebben we het gehoord: de BTW op basisproducten en sommige diensten gaat van 6% naar 9 %. Een verhoging van maar liefst 50%. Dat is niet mis…
Maar zelfs de oppositie maakt hier geen oorlog over.

Om hun plannen te realiseren hebben de regeerders meer geld nodig. Zij zijn ook mensen zoals wij. Want 80% van de mensen geeft uit wat zij binnenkrijgt – (50%) of 30% meer- en dan zijn er nog 20% mensen die sparen. Deze laatste groep gaat niet regeren. Dan moet je een echte bestuurder zijn die met het nodige charisma zaken voor elkaar krijgt, zaken die het volk niet leuk vindt maar door de kwaliteit van de leider het wel pikt. Dus wij hebben bestuurders die in de ‘normale’ 80% vallen. Om toch aan de weg te timmeren willen ze dan graag scoren met cadeautjes. De meerderheid van de bevolking is dan al vergeten dat die cadeautjes bestaan uit een sigaar uit eigen doos, mede gefinancierd door een BTW verhoging van 50%.

De eerste levensbehoeften worden dus 3% duurder. Dan hebben we het over eten, drinken en water. Er is nog een poging gedaan om water tegen het oude tarief van 6% te belasten, maar daar wilde de regering niet in mee. Gelijk hebben ze. Maar welke andere uitzonderingen volgen dan?

Je kunt de prijsverhoging nog even voor je uitschuiven door veel zaken nog dit jaar tegen het oude tarief te kopen. Let dan wel op de houdbaarheidsdatum van het product anders kan je het voor gebruik weggooien en dat is zonde.

Omdat de regering leert van het verleden hebben ze iets voor de diensten bedacht. Want een paar jaar geleden verlaagde onze overheid het BTW-tarief voor onderhoud van huizen enzovoort van 21% naar 6%. Dat deden ze per 1 oktober. Wat gebeurde er bij sommige bedrijven: die schreven pas nota’s gedateerd na 1-10 ,en dan hadden de afnemers een voordeel van 15%. Dat mag niet, maar het controleren kost nu eenmaal meer geld dan het oplevert.

Daar heeft de overheid van geleerd. Om het makkelijker te maken hebben ze geregeld dat u, als u dit jaar nog betaalt, dat met een BTW tarief van 6% mag, ondanks dat de opdracht pas in 2019 wordt uitgevoerd. Met andere woorden: u kunt uw kapper gerust wel een jaar vooruit betalen. Dat scheelt immers 3 %. Dan moet de kapper wel blijven leven, niet failliet gaan en geen ruzie maken. En dan levert het geld op.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 12 oktober 2018
GRONINGEN