Cadeau van de regering voor belastingbetalers, met het oog op de verkiezingen?

De belastingdienst was, toen ik begon te werken, een club met serieuze mensen die hun taak om de belastingen te innen binnen hun mogelijkheden goed deden.
Het was niet allemaal efficiënt, er werden bijvoorbeeld nog aanmaningen naar de belasting betalers gestuurd met geschreven adressen. Ook de belastingdienst ging later steeds meer over op automatisering. Verder vond de overheid dat de structuur moest veranderen. Dus er werden managers benoemd voor meer efficiency. Ze kregen dienstauto’s en alles wat daar bij hoort om de managers een gevoel van belangrijkheid te geven. Maar deze bestuurders vervreemdden van de werkvloer. Voor Den Haag was dat geen probleem: ze deden ze het goed want de doelen die gesteld werden gehaald. Maar naar het gemor op de werkvloer werd niet geluisterd.

Toen de managers ook nog als opdracht meekregen om het personeelsbestand te reduceren werd dit ook voortvarend opgetuigd. En ook werd er veel geld voor vrijgemaakt. Daarbij zijn ze blijkbaar vergeten goed te kijken naar wie ze weg wilden hebben en wie bij voorkeur liever niet.

Ze hadden wat kunnen leren van ABNAMRO. Toen zij ook mensen moesten ontslaan, hebben ze gezorgd dat de mensen die ze niet kwijt wilden, bleven. Maar bij de belastingdienst mocht iedereen weg van de managers. En wat gebeurt er dan? Een grote groep morrende belastingambtenaren kreeg de kans om te vertrekken en deed dat massaal. Dus die groep die nou net moest blijven ging er vandoor. Dus ook de kwaliteit holde achteruit. En dan zegt de staatssecretaris doodleuk. ‘We kunnen de risicovolle posten niet controleren en missen dus belastingopbrengst’.

Tot overmaat van ramp is het automatiseringssysteem verouderd en wordt door de rammelende interne controles in de systemen ook het nodige misgelopen. Dus door dit mismanagement loopt de overheid denk ik wel meer dan 1 miljard mis. Is dit een cadeau van de regering om de stemmen te winnen van de boefjes die een hekel hebben aan belasting betalen?

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 8 maart 2019
GRONINGEN