Corona blijft ons bezighouden

Opeens loopt het aantal mensen dat Corona heeft weer op. Voor mij niet zo vreemd want alle maatregelen die in eerste instantie genomen waren werden langzaam maar zeker afgebouwd. Enkele voorbeelden.

Bij de supermarkten werden de karretjes en mandjes tot voor kort consequent schoongemaakt, bij één winkel waar ik kwam stond een hek op straat om te zorgen dat de mensen die naar binnen gingen niet tegen de mensen aanliepen die op weg naar buiten waren. Dat hek is nu twee weken geleden ook weggehaald.

Op de Diepenring zag ik een kleine auto met die dames van de handhaving en die wisten blijkbaar ook niet wat 1,50 meter is. Kunnen zij dan wel handhaven?

Maar het grootste probleem vind ik dat grote groepen mensen zich niet meer aan de regels willen houden en maar wat doen.

Daarnaast wordt het echt zichtbaar dat velen hun eigen belang zwaarder vinden wegen dan het risico op ziek maken van andere mensen. Dat is heel goed zichtbaar bij mensen die hun inkomen dreigen kwijt te raken. Dus bij al die partijen, van KLM t/m de horeca, hecht men meer aan het economisch belang dan aan de gezondheid van de medemens, ouders en andere familie.

Graag zou ik zien dat alle mensen die om wat voor reden ook de coronamaatregelen niet willen naleven een fonds oprichten en hier een deel van hun inkomen/omzet in storten om daar straks de extra kosten, ontstaan door hun gedrag, mee te financieren.

Jammer is het dat de regering en het RIVM niet duidelijk hebben kunnen zeggen ‘wij hebben niet genoeg mondkapjes’ en er met een plausibel verhaal mee wegkwamen.

Dat hun dat goed uitkwam is mij duidelijk want de claims waren niet te overzien geweest. En fouten worden pas toegegeven, door wat voor regering ook, fascistisch, communistisch, populistisch of democratisch, als de kosten te overzien zijn. We kunnen, bijvoorbeeld, nu rustig zeggen dat wat in Indonesië gebeurd is fout was. Want daar zijn geen claims meer te verwachten.

Maar wat blijft staan is dat het gebrek aan mondkapjes het gevolg kan hebben gehad dat er meer mensen onnodig ziek geworden zijn en dat daar ook doden aan toe te schrijven zijn.

Jammer dat Rutte zijn vakantie moet opbreken. Want er zijn een heleboel landgenoten die blijkbaar een leider nodig hebben om in het gareel te blijven lopen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 31 juli 2020
GRONINGEN