Corona heeft ons geleerd dat we liever blijven mopperen en polderen dan de problemen oplossen

Bij de corona-uitbraak in 2020 stond de wereld letterlijk op z’n kop. De ziekenhuizen liepen vol, het was daar pompen of verzuipen, gewoon hard werken en je niet teveel bezig houden met de papieren wereld. Mooi om echt werk te doen onder deze druk. Dat laatste werd weer anders: want toen de druk afnam realiseerde iedereen zich dat de regeltjes weer gevolgd moeten worden.

De druk werd dus minder maar de ergernis over bijzaken die soms hoofdzaken lijken namen weer toe. Het is niet verwonderlijk dat, als je na een drukke periode tot rust komt, de kwalen de kop op steken en je inziet dat je meer boekhouder bent dan zorgverlener. Deze ergernis is zeker ook een van de oorzaken van het hoge ziekteverzuim in de zorg.

Papieren wereld verminderen

Het is heel jammer voor iedereen dat we over de achterstanden in de zorg blijven praten maar niet de discussie aan willen gaan hoe we de papieren wereld kunnen afschaffen of op zijn minst verminderen. Ik denk omdat we elkaar niet meer vertrouwen en bang zijn aangesproken te worden op fouten, dat we papieren tijgers creëren om onszelf in te dekken. Daarvoor creëren we steeds meer papierwerk. En die papieren wereld wordt heilig verklaard. Een voorbeeld.

In het Duitse Münster is een viroloog van het UMCG werkzaam, ik meen als de hoogste baas. Hij heeft ons aangeboden de achterstanden helpen wegwerken. Je zou denken dat dit voorstel met open armen in ontvangst genomen zou worden. Maar dan heb je het mis.

Diensten van onze buren

Voor patiënten blijkt de reisafstand een probleem. En we komen niet verder dan de opmerking ‘dit moet de regering oplossen en twee op meer ziekenhuizen uit de grond stampen, liefst binnen een week’.

Onze volksvertegenwoordigers komen in hun dure debattijd niet verder dan de vaststelling dat het toch belachelijk is dat we gebruik moeten maken van de diensten van de buren. Ik heb geen kamerlid horen roepen ‘ik stel voor om onze zorgpremie te verdubbelen om de zorg zo in te kunnen richten zoals wij willen’.

Ook niet is er gevraagd of het draaiboek al klaar ligt, voor als we in de herfst weer een coronapiek krijgen.

Nee we blijven liever mopperen, polderen en geen besluiten nemen.