Coronavirus

Dit virus zet de wereld aardig op zijn kop en geeft ook een beeld hoe iedereen anders reageert en velen de verantwoordelijkheid voor besluiten graag buiten zichzelf neerleggen.

China doet het op zijn niet-democratische manier. Bepaalt van hogerhand hoe het aangepakt gaat worden en wat naar buiten mag komen. Dat wordt nog belangrijker als blijkt dat individuen via de nieuwe media buiten China zaken laten zien die wij niet mogen zien.

De brengers van die berichten moeten daarbij voor hun leven vrezen, als ze niet al permanent verdwenen zijn. Het lijkt erop, als de informatie klopt, dat het virus aldaar onder controle raakt. Dat is mooi voor de bevolking en natuurlijk ook voor ons, want we beginnen nu al te klagen (doordat China stilligt) dat wij onze kerstspullen niet op tijd krijgen en dat fabrieken hier misschien niet kunnen produceren omdat de goedkoper geproduceerde onderdelen uit China moeten komen.

Trump maakte er nog een mooie show, van: ‘moet je ons eens zien, wij hebben alles onder controle’ – dus beter dan China. Hij was daarbij wel zo handig om zijn vicepresident verantwoordelijk te maken voor de Corona-aanpak. Hij weet namelijk als geen ander dat door zijn bezuinigingen, de slechte gezondheidszorg en het grote aantal onverzekerde illegalen, het zeer ongewis is hoeveel mensen ziek worden, met alle gevolgen van besmettingen. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat zijn tweede termijn als president in gevaar komt. Voor de democraten zou dit de enige kans zijn om hem te verslaan – met dank aan het virus.

De manier waarop het in Nederland aangepakt wordt geeft mij een rustig gevoel, de informatie is naar mijn oordeel prima. Ik erger mij alleen aan vragen als: ‘moeten we voetbalwedstrijden niet afzeggen?’ Als je bang bent voor besmetting, dan ga je daar toch niet heen. Moet de overheid dat voor je beslissen? Ik vertoef persoonlijk niet graag in grote mensenmassa’s. Moet de regering dat dan voor mij verbieden? Ik kan er toch gewoon niet heen gaan.

Griep

Mijn laatste punt voor deze column. Ik kwam op het idee om over het virus te schrijven, omdat de vraag op TV werd gesteld of je, als je bang bent dat je besmet bent, je dan naar het werk moet gaan. Al jaren erger ik mij eraan dat mensen met griep naar het werk gaan en mogelijk anderen ziek maken. Als een werknemer zich bij mij ziek meldt met griep, verzoek ik hem helemaal uit te zieken. Ik krijg dan wel van personeelsfunctionarissen te horen dat het dan lijkt of je die persoon wel kan missen. Doe je het weer niet goed.

Ik wil alleen dat zij anderen niet ziek kunnen maken. Wat ik vaak hoor is: ‘ik verveel mij thuis en dan ben ik liever aan het werk’. ‘Dan moeten collega’s maar voor lief nemen dat ze ziek kunnen worden’, denk ik dan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 6 mrt 2020
GRONINGEN