DAD komt van Berlijn naar Groningen

Misschien wel zat er meer dan 50 jaar een antiquarische boekhandel op de hoek Kijk in ’t Jatstraat en de Muurstraat (in die tijd de Vishoek).
Ik ben een paar keer binnen geweest om iets over oud-Groningen te zoeken. Dat zoeken was onbegonnen werk want alles lag op stapels en haal dan maar een boek eruit zonder dat de boel omdondert. Toch had ik een keer geluk want het boek dat ik zocht stond in de etalage. Boek van Ommen Kloeken ging over de bevrijding van Groningen in 1945. Een compleet verslag hoe Groningen door de geallieerden bevrijd is. Met plattegronden er in die met de hand waren ingetekend.

Een paar jaar geleden liep ik er lang en dacht zou ik het niet leuk vinden om die oude troep voor een klein bedrag op te kopen om daarna te ordenen en te verkopen via internet of veilingen. Het is bij een gedachte gebleven. De boekhandel was dus onlangs helemaal leeg en bleef ook leeg staan. Een half jaar geleden werd begonnen met de complete renovatie van het pand. En nu starten Jochem Koek en Marga Klomp, na een verbouwing er een expositieruimte de designstore voor Dutch Design. De zaak gaat zaterdag 8 september open.

De eigenaren weten waaraan ze beginnen, want in 2011 zijn ze al begonnen met dit concept in Berlijn en het werd een succes. Helemaal mooi want het zaken doen was nieuw voor hun. Zij hadden hun sporen al ruim verdiend in heel andere disciplines. Het is natuurlijk prachtig voor de stad Groningen dat zo’n concept uniek in zijn soort in Groningen gaat starten en niet weer een keten van het zelfde. Dus het winkel aanbod in de stad wordt weer veelzijdiger en kleurrijker.

Hopelijk wordt het in Groningen net zo’n succes als in Berlijn. Mooi voor Groningen want dan blijft de winkel nog lang bestaan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 7 september 2018
GRONINGEN