De bedrijfsvoering op orde: meer zakelijk succes

2019 is begonnen en veel mensen hebben dan ook weer goede voornemens, maar die schijnen voor het einde van de maand alweer op de achtergrond te raken.
Maar wil je je zaken op orde hebben als ondernemer, dan moet het niet alleen bij een goed voornemen blijven, maar dan moet dat ook doorgezet worden. Dat is een must voor succes.

Als ik terugga in de tijd dan herinner ik me dat veel ondernemers, zeker in de detailhandel, volstonden met het dagelijks invullen van de omzet in een notitieboekje, naast de boekhouding. Daar stond dan ook in wat de omzet van die dag in de voorafgaande jaren was. Dan was de ondernemer al blij als het gelijk of iets geplust was.

Wat er in de boekhouding kwam, was tot 1990 een heel ander verhaal. Dus dat boekje met de echte cijfers kregen wij en de fiscus nooit te zien.

Nieuwe auto

Een mooi voorval was toen wij konden zien dat een klant – een slager – van plan was om een nieuwe auto te kopen. Want zijn omzet in de boekhouding en het banksaldo steeg.

Dan wisten wij: hij gaat een potje maken bij de bank om de auto te kunnen betalen. En dat klopte iedere 5 jaar. Dit voorval is voor de fiscus al lang verjaard dus ik kan het gerust nu melden.

Met de nieuwe middelen is een rapport voor de ondernemer, die immers dagelijks over goede digitale managementinfo beschikt, niet meer van belang. Dus het opstellen van rapporten is nu alleen nog een middel om de fiscus te informeren of de bank, als die iets moet financieren.

Tegenwoordig is het mogelijk om een prognose te koppelen aan de werkelijke cijfers en kan je direct op een app zien hoe je ervoor staat.

Volledig zicht

Daarnaast is er software in ontwikkeling die dit ook vertaalt naar de liquiditeiten. Dan heb je volledig zicht op je bedrijf en hoor je bij de 20 % van de ondernemers die bezig zijn met de toekomst en visie hebben op de manier waarop ze hun toekomstplannen realiteit kunnen laten worden.

Het zal duidelijk zijn dat deze categorie van ondernemers voor mij als accountant zorgt voor veel werkplezier. Want daar is altijd wat te beleven, en dat bedoel ik in positieve zin. En als je ze mag helpen hun doelen te bereiken, dan is dat perfect voor iedereen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 11 januari 2019
GRONINGEN