De Grote Markt kleurt straks geel

Gelukkig komt er eindelijk weer een echte winkel in het oude pand van V&D.
De tijdelijke winkels van een jaar geleden waren een leuk plan, zeker als een ondernemer met een duurzame aanpak zoals Van Hulley zich daar gaat vestigen. Maar ook dat heeft niet mogen baten.

Dus de boel stond weer leeg. Erg jammer voor de Noordkant. Toch al een plek die na de oorlog te snel is volgebouwd en die volgens de deskundigen en bestuurders eigenlijk afgebroken moet worden om er iets moois neer te zetten. Niet mijn woorden maar van wethouders en andere bouwkundigen.

Een succesvolle ondernemer in de provincie roept overal naar iedereen die het wil horen dat de economische groei moet komen van familiebedrijven. Hier heeft hij weer twee keer gelijk. Want Vroom en Dreesmann was bij de opbouw van het pand in 1940/50 nog een familiebedrijf en heeft daar een prachtig warenhuis neergezet, zo mooi en succesvol dat de Bijenkorf lang heeft gewacht met een Groningse vestiging.

Tot de jaren 1970 was er ook nog een volledige supermarkt in de kelder. De grootste in de hele stad. Zelfs de later gebouwde Simon de Wit, later AH, in de Ebbingestraat, was kleiner. Wat er met Vroom en Dreesmann gebeurd is nadat de familie de zaak verkocht heeft, weet denk ik iedereen. Het bedrijf bestaat niet meer.

Gelukkig gaat een zeer succesvol familiebedrijf de begane grond weer vullen. Ik heb het dan over de Jumbo. Die hebben grootse plannen en dan is er weer leven op de Grote Markt. Misschien krijgt de Jumbo het ook nog voor elkaar om in de toekomst de start van de Tour de France op de Grote Markt te laten plaatsvinden. En misschien zelfs een straatrace zoals in Monaco met de Formule 1 en Max Verstappen op pole position.

Door al deze successen kunnen wij dan de jaarlijkse financiële strop van het Forum, cadeau van het gemeentebestuur en de gemeenteraad, gemakkelijk dragen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 23 aug 2019
GRONINGEN