De jeugd sport te weinig, zo blijkt uit allerlei onderzoeken (zeker door corona)

Een verontrustend bericht, dat wordt bevestigd door onderzoeken. Ook in de provincie Groningen. En als deze uitslag klopt dan schrik ik daar van. Ik vind dat de jeugd veel buiten moet spelen.

In de eerste plaats omdat ze dan hun energie kwijt kunnen en ten tweede omdat ze dan ook leren met anderen te spelen, en daardoor er achter komen dat ze met elkaar wat kunnen bereiken. En ook leren ze op die manier om hun verlies te incasseren.

Dus ik hoop dat met deze uitslag iets gedaan wordt: meer sport op school en meer kinderen activeren om te sporten ipv. te gamen, TV te kijken of mobielslaaf te worden.

Voetballen op straat

In de wijken waar veel topsporters geboren zijn, zoals Betondorp in Amsterdam (Johan Cruijff) was vaak geen geld voor een sportclub of sportkleding. Maar de echte sporters waren in hun vrije tijd op straat aan het voetballen of wat voor sport dan ook en dat was bij een aantal de basis om later een zeer goede boterham mee te verdienen.

Doordat mijn kleinzoon van nog net geen 11 jaar op het sportveld op Corpus den Hoorn moest voetballen ben ik gaan kijken met een tante van hem die over was uit Voorschoten. Het zoeken van het goede veld was nog een hele uitdaging voor deze oude man: dat lukte mede omdat de vader van mijn kleinzoon herkenbaar was aan zijn gele jas. We waren nog op tijd om het laatste stuk van de eerste helft zijn prestaties te bewonderen. Als echte sporter was hij aan het voetballen en niet bezig met het publiek. Een perfecte speelhouding. Top.

Opa langs de lijn

Maar als opa zou ik het toch wel leuk hebben gevonden dat hij wist dat wij er waren. Voor mij was het trouwens nieuw dat het gemengd was, maar dat had geen invloed op het spel: een positieve ervaring.

Hij stond volgens mij op het middenveld aan de buitenkant. Dat ging prima. Maar in de tweede helft mocht hij in de voorhoede spelen en was hij meer zichtbaar. Het maakte mij trots dat hij, als hij de kans kreeg op het doel te schieten, de keeper werk bezorgde en het was leuk om te zien dat hij wilde scoren. Van een mij onbekende vader kreeg ik ook nog koffie, best lekker op zo’n koud veld.

Fijn om als opa te weten dat mijn kleinkinderen niet veratwoordelijk zijn voor de slechte resultaten van dit onderzoek naar jeugd en sport.