De meerderheid in Groningen weet al dat de gaskraan weer open dreigt te gaan

Door Oekraïne weet de rest van Europa hoe afhankelijk wij zijn van het gas uit Rusland. Dat de media daar jarenlang geen aandacht aan wilden besteden is zeer jammer, zij gaan liever achter het snelle nieuws aan dan achter echte informatie die wij nodig hebben om te weten hoe iets echt in elkaar zit.

Hetzelfde kan je zeggen van het hele politieke bedrijf. Hoewel zij jarenlang door echte deskundigen is geïnformeerd is het voor de regering nooit een punt geweest en zeker geen aanleiding voor een spoeddebat. Soms lijkt het dat de spoeddebatten alleen gaan om zaken die op de voorpagina van de landelijke bladen staan.

Dus de media en de politiek scoren graag met snel nieuws. Maar na daarover iets gezegd te hebben verdwijnt het weer in de ijskast. En is het grote deel van de journalisten en politici weer vergeten dat ze daar voor de bühne iets over gezegd hebben.

Maar wat nu.

We hebben verzuimd de opslagen goed te vullen met gas, we hebben een leveringsverplichting van gas aan Duitsland en politiek Den Haag roept: ‘de kraan gaat niet open’. De Groningers weten haast zeker, doordat ze de overheid niet meer vertrouwen, dat de gaskraan weer open gaat.

Dan zou ik denken: regering, kom met iets voor de Groningers zodat zij daarmee kunnen leven. Een veel gehoord verhaal is ‘geef ons maar de opbrengsten van het gas als de kraan weer open gaat’. Een prima idee.

Waarom komt de regering dan niet met dit voorstel, denk ik dan. Komt dat omdat de regering zelf geen visie heeft of achter de feiten aanloopt? Zijn ze zo slim om nog niets te zeggen omdat zij eerst vinden dat de EU dit op moet lossen en als zij nu al te snel zeggen ‘wij leveren gas’, dan doet de EU niets.

Als dit het spel is dan kijk ik positiever naar dit kabinet.