De twee kanten van het coronavirus

Toen in januari de eerste berichten uit China kwamen hoorde ik nog bij de mensen die vertelden ‘bij de griep gaan er meer mensen dood’ en dacht ik serieus ‘het zal wel meevallen’.

Maar ik heb in de maand februari het kamp van ‘de ontkenners’ verlaten en neem het gevaar echt serieus. De ziektegevallen komen al dichtbij. Dus ik heb nog nooit zo vaak mijn handen gewassen en houd echt 1,50 meter afstand. En maar hopen dat het zo voldoende is.

Omdat ik waarschijnlijk nog wel langere tijd thuis aan het werk ben, heb ik mijn bureaustoel van kantoor gehaald omdat ik last van mijn rug kreeg.
Dus dat euvel is ook weer verholpen.

Zelf kijk ik graag naar de positieve dingen die onwillekeurig een gevolg zijn van corona. Zo heb ik op straat meer oogcontact met mensen, vooral met die mensen die ook de voorgestelde 1,50 meter aanhouden. Dat geeft vaak een glimlach omdat we beiden ervoor zorgen dat de afstand anderhalve meter is. Een glimlach van de medemens maakt mij blij.

Verpleging

De werklust en inzet van de verpleging vind ik zeer bewonderenswaardig. Vooral ook als je bedenkt dat nog geen twee maanden geleden een arbeidsconflict over minimale verandering in de arbeidsvoorwaarden door de werkgevers en de regering zeer hard gespeeld is. Dus de verpleging staat er gewoon. Mooi om te zien.

Horeca

Ook is het leuk om te zien hoe de horeca probeert toch wat omzet te maken. Een Italiaans restaurant (een van de oudste in Groningen) heeft het blijkbaar zo goed opgepakt dat het daar smoordruk is met bezorgen en afhalen.

De lucht wordt ook weer schoner, zo laten plaatjes zien. Hopelijk leren we hiervan en gaan we blijvend minder reizen en meer thuis werken.
Ouders leren nu hun kinderen eten koken of in ieder geval helpen bij het voorbereiden van het eten.

En het onderwijs probeert met moderne middelen de lessen te geven en kijk eens hoe snel dat opeens werkt. Dat zou in normale gevallen niet gelukt zijn of op zijn minst pas na, pakweg, een half jaar. Dan zie je dat in tijden van crisis er positieve krachten bij mensen boven komen.

Ik hoop nog meer positief verrast te worden door de medemens.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 3 april 2020
GRONINGEN