De wereld lijkt in brand te staan

Poetin wil het groot Russische rijk herstellen en dat dacht hij zo te klaren en Oekraïne te overvallen. Hij kwam er achter dat dit niet zo maar ging, zeker niet als de tegenstander bereid is voor zijn/haar vrijheid te vechten. Dus dat plan lukte niet.

Het westen is bereid Oekraïne te helpen en dat maakt dat de strijd er niet makkelijker op. Verder laat Poetin ons voelen dat wij afhankelijk zijn van Russisch gas. Daarmee ontwricht hij ook de energievoorziening, wat maakt dat de gasprijs de pan uit rijst en voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar wordt. Door deze spanning te creëren krijgt hij wel de hoofdprijs voor het gas. Daarmee kan hij de oorlog weer financieren.

In Italië heeft een populist de verkiezingen gewonnen die met beloftes komt die waarschijnlijk niet waar te maken zijn. Moeten wij als Nederland niet uit de euro stappen en alles gaan prijzen in euro’s en guldens? Dan weet ik zeker dat we er financieel gezonder op staan, terwijl toch diegenen die dat wensen met euro’s kunnen betalen.

Onheus behandeld

Maar Nederland heeft ook een stel punten die regeren lastig maakt. CO2, zorgtoeslag, een oud-kamervoorzitter die vindt dat ze onheus behandeld wordt door haar opvolger, boos is dat er gelekt wordt en nog bozer is dat haar fractie haar laat vallen. Als je meer dan 20 jaar in de politiek zit moet je toch weten dat je dit kan overkomen. En is het in de politiek niet zo dat als je zelf weggaat, je nog wel wachtgeld krijgt?

Dus we ruziën en maken oorlog. Soms denk ik dat dit een leuke manier is om de werkelijke problemen niet aan te hoeven pakken. Zoals het opwarmen van de aarde, armoede, honger en het ontbreken van medische zorg voor onze mede-planeetbewoners, enzovoort.