De zorgaanbieders moeten in 2023 opeens een jaarverantwoording aanleveren

Per 1 januari 2022 is dit geregeld in de Wet Marktordening Gezondheidzorg (WMG). De opstellers van de wet vinden dat de zorgaanbieders hun bedrijfsvoering ook op orde moeten hebben en dat dit gecontroleerd moet worden om mogelijke risico’s te beperken.

Dat klinkt mooi. Maar waarom heb je een wet nodig voor iets dat een zorgvuldig werkende zorgaanbieder al automatisch doet om goed en efficiënt te kunnen werken. Op misschien enkele prutsers na.

Maar zoals altijd wordt er dan een wet gemaakt om de prutsers aan te pakken en worden de nette werkers opgezadeld met extra en onnodig werk. De overheid heeft er een hekel aan haar taak ‘handhaving’ uit te voeren en gooit het dus maar weer over de schutting zodat anderen het kunnen opknappen.

Dus u raadt het alweer: een extra administratieve last erbij die ten koste gaat van de zorg die de zorgaanbieder wil leveren. Dus voor de patiënt is minder tijd terwijl er ook in de zorg al een groot tekort is aan handjes.

Welke zorgaanbieders krijgen hier mee te maken? Kort gezegd: Iedere zorgaanbieder die een BIG registratie heeft.

Tandartsen, mondhygiënisten, bedrijfsartsen, huisartsen, fysiotherapeuten en nog vele anderen: al met al gaat het om meer dan 10.000 zorgaanbieders, die weer een beetje onbezoldigd ambtenaar moeten worden.

Bijeenkomst voor bedrijfsartsen

Door een vriend, specialist in wortelkanaalbehandelingen, werd ik hier voor een half jaar geleden voor het eerst op gewezen. En vervolgens kreeg ik de vraag om dit onderwerp te bespreken op een bijeenkomst voor bedrijfsartsen die voor een nascholing in een middeleeuws kasteel verblijven in Feistritz in de buurt van Wenen in Oostenrijk.

Ik ben blij met deze vraag omdat ik mij dan de stof eigen kan maken en uit kan zoeken waar onze klanten straks rekening mee moeten houden. En wat wij nu al kunnen doen om ons werk simpel en efficiënt te houden en de kosten voor de klanten te beperken. Daarnaast is een dagje Wenen zeker geen straf. Misschien ga ik wel koffie drinken bij Demel waar ons vorstenpaar zich verdienstelijk gemaakt heeft in die bakkerij.