Een bedrijf starten met fout geld

Bij ons werkt een jonge collega en die kwam mij vol trots vertellen dat we een nieuwe klant konden krijgen: twee heel enthousiaste vrouwen met minimaal twee kapperszaken in Drenthe en Friesland.

Ik was helemaal blij dat iemand van net 20 jaar al klanten wist binnen te halen.

Wij er heen. We komen bij een nette kapperszaak. Moeder is aanwezig en de dochter is in aantocht. Die is er binnen vijf minuten, omdat ze over tien minuten een klant verwacht.

Dan legt de dochter uit dat ze niet tevreden is over de huidige boekhouder. Die denkt niet mee en daarom zoekt ze een andere. Vervolgens hoor ik nog wat negatieve opmerkingen over die boekhouder. Door ervaring weet ik dan dat dit mij over drie of vijf jaar ook gaat gebeuren. Dus ik ben al een beetje op mijn hoede.

De klant komt binnen en het is einde gesprek met de dochter. We gaan verder praten met de moeder die voor de Kamer van Koophandel de eigenlijke ondernemer is. Of beter gezegd, de mede-ondernemer van een vennootschap onder firma. De andere ondernemer (we noemen hem Mister X) zit vast of is net op vrije voeten.

Dit alles maakt dat ik door ga vragen hoe het dan zit. Zijn er drie zaken? Nee, er is nog maar één.

Die drie zaken waren er wel; ze waren van haar ex-man en Mister X. De echtscheiding is zo geregeld dat de ex-man eruit stapt en moeders zijn plaats inneemt.

Gelukkig voor de moeder ontwikkelt de dochter zich zo goed als kapster dat in ieder geval de enig overgebleven zaak nog een beetje draait. Geen winst maar de kosten kunnen er net uit.

Dan komt het verhaal dat Mister X geld wil zien en dat ook met bedreigingen boven water probeert te halen. De politie moest er zelfs een keer aan te pas komen om Mister X, die gewapend was, uit het pand te halen.

Wat mij betreft een vreemde medevennoot. Maar wat bleek. De ex-man kon de drie bedrijven alleen opstarten met zwart geld van Mister X en die vond het hoog tijd dat hij wat ging ontvangen, daarom zijn inval en bedreigingen.

Een advocaat heeft haar geadviseerd om het bedrijf te sluiten en in de schuldsanering te gaan. Dat wil ze ook wel maar ze is doodsbenauwd voor Mister X (snap ik). Maar ik ben het met de advocaat eens. Want doorgaan is niet rendabel en zo krijgt mister X ook niets. Dat de kans bestaat dat Mister X haar iets aan gaat doen kan geen reden zijn om door te gaan.

De grote les voor iedere ondernemer is; word je bedrijf gefinancierd met crimineel geld, dan kom je nooit los van die misdadiger, waar je feitelijk voor werkt. Voor mijn jonge collega hoop ik ondanks alles dat hij nog met veel nieuwe klanten komt en dat hij misschien eerst meer onderzoek gaat doen voor we er heen gaan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 25 okt 2019
GRONINGEN