Een president(e) met dank aan de koning

We zitten midden in de coronashit en hopen die onder controle te krijgen en leefden dan ook in de veronderstelling dat onze koning en koningin met onze problemen en coronadoden meeleefden.

De koning was zelfs zo betrokken dat hij vrijdagmorgen nog naar een gebied ging dat tijdens de eerste lockdown een coronabrandhaard was. Hij kon dat doen want hij hoefde voor zijn vakantie die middag niet zelf zijn koffer te pakken en de noodzakelijke boodschappen te doen, wisten we later.

Dan ontstaat er gedoe want een vliegtuigspotter ziet dat het vliegtuig dat onze koning mag gebruiken reisklaar gemaakt wordt. Het stijgt op en aan de vicepremier wordt gevraagd of hij weet dat de koning op vakantie gegaan is. Hij zegt van niets te weten en de voorlichter liegt ook. Later werd duidelijk dat de vicepremier het wel degelijk wist en ik denk ook iedere minister die bij het vrijdagsoverleg aanwezig was.

Alleen horen wij dat pas na ik denk 50 jaar, of een minister moet het nodig vinden om zijn hart te luchten, te lekken of zijn dagboek vrij te geven. Of Rutte tegen de koning gezegd heeft ‘Koning, is dit wel verstandig’ of ‘U bent aan vakantie toe’, we zullen het nooit weten. Dat is het gevolg van het door ons gekozen model van de monarchie.

Vreemd

Persoonlijk vind ik het vreemd dat de broer van de koning of zijn vrouw of onze vroegere koningin hem niet hebben kunnen overtuigen om niet te gaan. Of denk aan zijn bijna volwassen dochters. Of denken deze mensen allemaal als onze koning en worden zij ook boos op de pers als die iets roept dat de monarchie niet wil horen.

Dan denk ik: is de monarchie nog wel van deze tijd. Zijn wij niet toe aan een nette president(e) voor een beperkte periode, die boven de partijen staat. Onze koning kan ook het voorbeeld van Prins Harry volgen en in de USA gaan wonen. Onze koningin krijgt direct een baan bij de VN en onze koning kan vast nog nuttig werk doen voor zijn zakenvrienden. De dochters kunnen gewoon leven en de mediacode kan ook opgeheven worden.

Iedereen blij en gelukkig. De lezers van Vorsten kunnen altijd nog een trip maken om het kasteel van de koning in de USA te bewonderen, zoals de fans van Elvis Presley doen als ze naar Graceland gaan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 23 okt 2020
GRONINGEN