Een rustige oud en nieuw

Ieder jaar verloopt de jaarwisseling anders. Vorig jaar zat het door de mist potdicht en was er weinig geknal en ook geen mooi vuurwerk om naar te kijken.

Dit jaar was het afsteken van vuurwerk op verzoek van de overheid geminimaliseerd vanwege de angst dat er een te grote druk op de ziekenhuizen zou komen en om te voorkomen dat mensen de 1,50 meter zouden vergeten. Dit vind dat dat beter gelukt is dan waar ik bang voor was, hoewel er door het land heen nogal wat incidenten waren, zoals het in lichterlaaie zetten van auto’s en het afsteken van vuurwerk, ondanks dat het verboden was.

Portieren afsluiten

Dat was vroeger wel anders. Toen waren het de grootouders van de huidige oproerkraaiers die het altijd met de politie aan de stok kregen, in de jaren zestig, voor het oude rooms-katholieke ziekenhuis. Als wij bij vrienden toen oud en nieuw wilden vieren was het de kunst daar langs te komen: je moest de portieren afsluiten want anders werd er een rotje in de auto gegooid. Ook bij de spoorovergang bij de Paterswoldseweg, bij de tabaksfabriek, was het dan oorlog. Waarom juist bij deze plekken, weet ik niet.

In die jaren was er ook een groot vuur, met verbranden van kerstbomen en andere oude troep, op het Jozef Israelsplein. Het was daar altijd gezellig. In het begin van deze eeuw zijn wij in de Schilderswijk gaan wonen maar steevast bleven wij daar heen gaan om de buren een gelukkig nieuwjaar te wensen en ook een glas champagne te drinken. Het was daar gemoedelijk en jong en oud genoten van het vuur. Er was geen politie nodig of handhavers zoals ze tegenwoordig heten. Want het was alleen gezellig en geen onrust.

Bomen

De sfeer werd opeens anders toen vijf jaar geleden een wethouder vond dat haar huis risico liep en het voor elkaar kreeg dat alle bomen die daar neergelegd waren opgehaald werden door de milieudienst. Vanuit haar politieke achtergrond begreep ik het: dit was goed voor de werkgelegenheid. Maar de buurt was ook niet gek en ze waren nog niet weg of er lagen alweer andere bomen en troep. Een leuk kat-en-muisspel. Wij zijn verhuisd en de wethouder ook en ik denk dat daar weer ouderwets feestgevierd wordt.

De moraal van het verhaal: wij willen gewoon iets vieren met de jaarwisseling – maar al decennia lang zijn er ook mensen die oorlogje willen voeren.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 8 januari 2021
GRONINGEN