Fiscus laat steken vallen

Staatssecretaris Snel vertelt doodleuk aan de Tweede Kamer dat naar 50% van de aangiften van het MKB beter gekeken moet worden en niet zo maar geautomatiseerd afgewerkt mogen worden. Wat doet de Staatssecretaris om die controle wel toe te passen? Daarvoor zijn er 270 fte extra nodig, dus met andere woorden: er gebeurt niets.

Volgens hem is de uitvoerings-en toezichtstrategie van de Belastingdienst daar niet op gericht. Dus hij accepteert het gewoon en de Tweede Kamer stuurt hem ook niet naar huis. Ik hoop dat er een parlementariër is die door gaat vragen over deze uitvoerings- en toezichtstrategie en welke belastingbesparende zaken voor belastingontduikers dat inhoudt.

En dan komt er ook nog een uitspraak waar je geen droge ogen bij kan houden. Hij roept namelijk: ‘De belastingdienst streeft ernaar dat de burgers en bedrijven bereid zijn regels na te leven, zonder dwingende en kostbare acties van de belastingdienst’. Ja, u leest het goed. De volksvertegenwoordiging, de overheid en in het bijzonder het Ministerie van Financiën zijn de enige Nederlanders die denken dat wij graag belasting betalen.

In het verleden mochten wij een aangifte inkomstenbelasting verzorgen van zo’n Tweede Kamerlid, maar als normaal mens bleef ook hij zoeken wat mogelijk aftrekbaar was, ook in het grijze gebied. Dit is maar één voorbeeld. maar ik kan mij niet voorstellen dat iemand graag belasting wil betalen. De mensen die in de adviespraktijk werken hebben immers hun de handen vol aan niet hoeven te betalen.

Dus dit is weer zo’n uitspraak waarbij normale mensen denken: ‘hoe kan je zulke onzin uitkramen, zitten er soms slaaptabletten in de drankjes bij de Kamerleden’. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat deze parlementariërs de afweging maken: ‘gelukkig doen ze niet moeilijk met mijn aangifte dus ik kan door gaan op de ingeslagen weg’. Snel weet trouwens ook wel beter want hij heeft onder meer het dossier van ons land als belastingparadijs in zijn portefeuille. Daar loopt hij ook op hete kolen want hij wil niet graag de miljarden missen die wij vangen als belasting-doorsluisland.

Een gevolg van de uitspraken van Snel voor ons werk als accountants is dat klanten al meer gaan roepen: ‘ze controleren toch niet, dus ik wil het zo’. En dan moeten wij als hulpjes van de Staatssecretaris er maar voor zorgen dat de mensen toch belasting betalen.

De echte boefjes lachen zich dood met zo’n niet controlerende overheid. De overheid beloont dus gewoon de misdaad.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 29 maart 2019
GRONINGEN