Geen verplichte vrije dagen tijdens de coronacrisis?

Het is de hele dag op het nieuws: het coronavirus en de gevolgen daarvan. De één vindt dit en de andere deskundige vindt dat, en ze spreken elkaar graag tegen. Kunnen ze om hun deskundigheid te tonen een punt maken. Meestal worden ze daar zelf het meest blij van en vergeten ze dat de niet-deskundigen door zulke discussies alleen maar in verwarring raken.

Is dat wel in het belang van de bevolking, die al met genoeg angsten en onzekerheden te dealen heeft en misschien zelfs wel met doden in de familie en vriendenkring door het coronavirus.

Het Nederlandse model moet werken. Afstand houden en veel handen wassen, zoveel mogelijk thuis blijven en nog een aantal zaken. Dan kan de medische wereld weer gewoon functioneren en de andere patiënten ook behandelen die ‘normale’ klachten hebben. Want het is wel erg wrang als je door het coronavirus niet de zorg kan krijgen en dat dit fatale gevolgen kan hebben.

Vrije dagen

Ik had zondagmiddag een mooie wandeling door het Noorderplantsoen, met lekker weer. Bijna iedereen hield zich aan de 1,50 m. afstand. Dus we kunnen nog luisteren naar de overheid als we het belang daarvan in zien. En ik kijk al minder angstig naar de komende vele vrije dagen, zoals Hemelvaart en de vrijdag daarna. Waarom ben ik bang dat we dan ons minder aan de 1,50 m. gaan houden? Omdat, zoals blijkt uit het verleden, veel mensen bij meerdere vrije dagen achter elkaar activiteiten gaan zoeken.

Toen de meubelzaken en de autoshowrooms tijdens de feestdagen open mochten zijn, kregen we een run op die winkels en dat moeten we juist nu niet hebben. Want dan gaat het weer fout zoals een paar weken geleden in de bossen en op de stranden. Misschien kan je die druk wegnemen door de verplichte vrije dagen in april, mei en juni te laten vervallen. En dat in plaats daarvan iedereen op die dagen gewoon werkt en dat uitbetaald krijgt als alle winkels weer open zijn. Dit maakt dat we dan weer gaan kopen dan en dat is goed voor het herstel van de economie na de crisis.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 10 april 2020
GRONINGEN