Groningen is weer een café-bar rijker

Sinds wij aan het Boterdiep wonen, hebben al minimaal zes horecabedrijven hun deuren geopend in de nieuwe Ebbingestraat, om de hoek. Ik raak zo langzamerhand de tel kwijt hoeveel pizzadeskundigen daar wel niet zitten. Om dan nog niet te spreken van alle andere eetgelegenheden die kunnen bijdragen aan het verhogen van mijn streefgewicht.

Je kunt je afvragen: zijn er niet teveel horecagelegenheden, zoals er volgens mij ook in iedere straat kapperszaken zijn. Hopelijk heeft iedereen een goede nering anders zullen de deuren wel weer snel sluiten. Meestal staat dan trouwens de volgende horeca-ondernemer alweer klaar om het te proberen.

Maar er is een nieuw café in Stad, een aanwinst waar ik blij mee ben en waar ik alle vertrouwen in heb. Je zou kunnen zeggen: waarom? Is dat omdat de vader van uitbater Marc Korfage een zoon is van de leraar die mij op het Maartenscollege geprobeerd heeft scheikunde bij te brengen? Nee, dat is het niet.

Ik ben blij omdat iemand dit gaat doen die een rijke horeca-ervaring heeft, speciaal als het gaat om het runnen van een bruin café. Hij weet perfect zo’n sfeer te scheppen dat je eigenlijk niet weg wilt maar wel moet als je de volgende dag wilt werken of geen gemopper gaat horen als je de voordeur instapt thuis. Dus gewoon een café zoals Vader Abraham dat succesvol bezongen heeft; van die tekst mag ik nog graag genieten bij een Hüttenabend in de Alpen tijdens de wintersportvakantie.

Dus ik denk dat het openen van Het Beloofde Land in een formule voorziet die in Groningen aan het verdwijnen is. Als één na laatste argument: Marc is ook nog een begenadigd zanger, die met zijn muzikale kompanen zeker zal zorgen voor menige sfeervolle avond. Nu het laatste argument: ga een stukje historie genieten. Want in Het Beloofde land zat, in de tijd dat de Vishoek/Muurstraat nog een hoerenbuurt was, het bekende café Het Land van Belofte. Zelf ben ik daar ooit, 50 jaar geleden, eens geweest met een stel vrienden die het spannend vonden om door die buurt te lopen en zo terechtkwamen in de Het Land van Belofte. Het was er warm en smoordruk met een prima sfeer. Het publiek bestond voornamelijk uit mannen, die niet bepaald gingen pochen dat ze doorgezakt waren in het Land van Belofte. Na een bezoek aan de opvolger (Het Beloofde Land) kan je daar best over praten of trots op zijn.

Zondag 6 oktober is het open huis van 16.00 tot 18.00 uur. Het lukt mij niet om er bij te zijn maar volgens mij wordt het druk en gezellig.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 4 okt 2019
GRONINGEN