20 sep Heerestraat 1965
Ik heb een klein beetje een historische tik en kan het niet laten om over de Heerestraat (ouwe spelling van Monopoly) te praten en het winkelaanbod van ruim 50 jaar geleden.
Toen kon je in ieder geval vanaf het Zuiderdiep de Heerestraat met de auto die mooie winkelstraat inrijden. Er waren daar op zijn minst nog vijf spraakmakende hotels/restaurants/cafés. Ik noem maar: De Faun, Baulig, Lunchroom Indië, Willems, Frigge en Café Raven. Nu hebben we alleen nog McDonalds.
In de Heerestraat zaten bedrijven waarvan een paar met een landelijke dekking zoals Van Haren en C&A, en daarnaast hoogstens wat familiebedrijven die nog een vestiging hadden in Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam of Den Haag. In die tijd werd ook voor C&A de Burchtstraat afgesloten richting Heerestraat.
Gelukkig zijn er nog steeds mooie zaken, zoals onder meer de juwelier Schaap & Citroen. Toen was het eigendom van de familie Bouman, bekend onder de naam Brugsma. Toen ook al de meest sjieke juwelier van Groningen. Daarnaast nog twee die lager in het segment verkochten. Onder andere Repko. Die is er nog. En dan had je Woninginrichting J.W Wortelboer, met ook een winkel in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. En de Perzische Tapijten zaak van Meddes. Nu First in Jeans. Twee stoffenzaken, Schröder en de Zon en minstens vier dameskledingzaken; Deschesne, Kuipers en Wim Janssen, Rottinghuis, nu Bakker Bart. En dan Optiek Becker met nog een aantal filialen in de regio. En dan schoenenwinkels: naast Van Haren ook Hoogeboezem en Meier van 1813 (Bally).
Voor mij als katholiek was het bijzonder dat de katholieke winkeliers aan de kant van C&A naar de Jozefkerk aan de Radesingel gingen. De katholieke ondernemers die aan de andere kant woonden gingen naar de Martinuskerk op het Broerplein. Deze kerk is later afgebroken en op die plek zit nu de Universiteitsbibliotheek tegenover het Academiegebouw. Nu, 50 jaar later, zijn er nog twee of drie winkels over die uit die tijd dateren. Voor de rest zijn alle winkels onderdelen van landelijke ketens. En is er ook een snelle wisseling van zaken doordat veel formules ten onder gaan of proberen door te starten.
Maar de straat is nog steeds zeer geliefd. Zou dat komen omdat de straat ook in Monopoly staat?
Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant
Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 20 sept 2019
GRONINGEN