Hef de werkvoorziening niet op

De landelijke overheid en de gemeenten zijn van plan om de werkvoorzieningsschappen te minimaliseren en uiteindelijk af te schaffen.
Dit is te verklaren uit het feit dat de overheid alles wat te maken heeft met verantwoordelijkheid voor mensen bij het bedrijfsleven wil neerleggen.

Heel duidelijk is ook dat de overheid alle taken op personeelsgebied naar het bedrijfsleven schuift en daarna afbouwt. Zoals de oude WAO en AAW. Ik zeg niet dat die regelingen perfect waren, maar wat er voor in de plaats is gekomen is nog slechter. Maar dan hoeft Den Haag daar niet meer over na te denken en de politiek is van de vervelende dossiers af.

De werkvoorzieningsschappen bieden mensen die nooit in het normale arbeidsproces kunnen werken, zelfs niet bij de overheid, toch een zinvol bestaan. Daarmee voorkom je ook onnodige extra kosten die je kan krijgen als mensen zich vervelen en nutteloos voelen. Dus door te werken zijn ze gezonder en positiever, gaan niet lopen vernielen, geen frustraties, noem maar op.

Bij de afbouw van de werkvoorzieningsschappen is er een kostenpost van de Wajongers bijgekomen. Was dit te voorkomen geweest als de werkvoorzieningsschappen meer zinvolle taken konden gaan doen? De werkvoorzieningsschappen zijn in de loop der jaren steeds meer klussen gaan doen die het bedrijfsleven niets mochten kosten en door middel van overheidssubsidies door de schappen uitgevoerd konden worden. Maar als ondernemingen het ergens anders goedkoper kunnen regelen, dan zijn ze snel weer weg en zitten de werkplaatsen met te weinig opdrachten en dan krijg je een negatieve sfeer. En daar wordt de graag scorende overheid onrustig van. Vandaar dat die daar vanaf wil.

Wat zijn de kansen?
Wat zijn dan de kansen voor de werkvoorzieningsschappen? Volgens mij zijn er minimaal twee. De eerste. Laten we wiet gewoon gaan legaliseren en bepalen dat het kweken een overheidstaak word, gedelegeerd aan de schappen. Dan houd je als overheid controle en de werknemers kunnen aan het werk voor een minimale tot geen subsidie en kunnen de kosten voor Wajongers naar beneden.

De tweede. Waarom gaan de werkvoorzieningsschappen ook niet de taak krijgen om plastic in te zamelen en voor hergebruik geschikt te maken? Willen wij dat oplossen dan is daar zeker subsidie voor nodig. Die kan je beter besteden aan dit project dan dat je dit via subsidie aan het bedrijfsleven overlaat.

Theo van der Werff

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 15 februari 2019
GRONINGEN