Het feestje van de startersdag

Reeds jaren, ik denk al zo’n 15 jaar, sta ik op de startersdag die de KVK elk jaar organiseert op de eerste zaterdag in november. In de loop der jaren is er veel veranderd. Vroeger was het op meer plaatsen in Nederland, volgens mij nu nog op drie plekken.

Groningen zit daar gelukkig ook nog bij, dus ik mocht als Ambassadeur van de Nederlands Belangenorganisatie van Accountants opdraven. We bemanden een professionele stand. Met twee leuke collega’s.

We stonden naast een koffiezetapparaat met gratis koffie, met als gevolg soms lange rijen terwijl tegenover ons inspiratiesessies werden gehouden die veel rumoer gaven. Ik hoop dat we, als wij er volgend jaar weer mogen staan, van de organisatie een betere plek krijgen dan dit jaar.

Volgens mij was het drukker dan vorig jaar, gelukkig want in 2018 was het minder goed bezocht dan in 2017. Omdat ik niet bij de nazit kon zijn weet ik niet of ik gelijk heb. Want bij de nazit wordt altijd het aantal bezoekers in vergelijking met het vorige jaar gepresenteerd. Ik zag wel dat er volop lekkere warme hapjes naar de bar gebracht werden voor bij de nazit. Dus er is duidelijk belangstelling voor deze activiteit van de KVK. Dit jaar had de organisatie bij de ingang twee dames neergezet om de mensen te verwelkomen in violette plastic-achtige jurken en een violet kapsel op het hoofd. Zag er leuk uit. Verfrissend.

Ik kwam ook een zeer lieve en kundige collega tegen die al jaren voor zichzelf werkt en natuurlijk met succes. Eigenlijk dus geen starter, maar ze is zo slim geweest zich aan te melden voor een gratis cursus over het onderwerp ‘de veranderingen in de kleine ondernemersregeling voor 2020’. Ook was het erg leuk om haar weer even te kunnen spreken en bij te praten.

Waar wij als standhouders blij van werden, was dat de kwaliteit van de vragen op een hoger niveau lag dan een paar jaar geleden. Ik denk dat dat komt omdat de mensen die nu er over denken om voor zichzelf te beginnen, dat doen omdat ze het zelf willen en niet omdat ze dreigen hun baan kwijt te raken. Dus intrinsiek gemotiveerde mensen die weten wat ze willen en met gerichte vragen komen waaruit blijkt dat de vragenstellers weten waarover ze praten. Dat is ook leuk voor ons want dan kan je de diepte in en je kennis kwijt.

Een geslaagde dag. Alleen merk ik wel, als 65 plusser, dat de hele dag staan vermoeiend is. Maar hopelijk mag ik volgend jaar toch weer opdraven.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 8 nov 2019
GRONINGEN