Het feestje van de Startersdag

Al 17 jaar organiseert de Kamer van Koophandel de landelijke startersdag. Dit jaar was het weer perfect geregeld door Albert Koers en zijn mensen.
Zelf kom ik er ook al vanaf het begin, eerst met een eigen stand voor VDW Accountancy. De laatste zeven jaar vertegenwoordig ik de Koninklijke Nederlandse Belangenorganisatie van Accountants. Dat doe ik niet alleen, maar samen met de ambassadeurs Marjon van Wijk en Remco van den Akker. We vormen met z’n drieën een goed ingewerkt team, voor het bemensen van de stand en het geven van lezingen.

Ieder jaar is het publiek weer anders. Tijdens de crisis bedacht het UWV een manier om zijn kaartenbak leeg te krijgen, door uitkeringstrekkers te adviseren om hun heil te gaan halen als zelfstandige. En dan sta je daar te praten met mensen van wie je al op afstand ziet – en als je ze hoort praten al helemaal – dat je ze tegen zichzelf moet beschermen en met klem moet afraden om zelfstandig ondernemer te worden. Op zulke momenten twijfel ik wel eens aan de kundigheid van de adviseurs van het UWV. Gelukkig is er op dit moment weer werk genoeg en hoeven de deskundigen van het UWV zulke adviezen niet meer te geven.

Dit jaar was het drukker bij de stands dan andere jaren en liep het lekker door. De trend was dit jaar dat heel wat mensen coach willen worden. Ik krijg de indruk dat we ondertussen zo ongeveer één coach op elke tien Nederlanders hebben. Maar dat zal wel mijn waanidee zijn. Verder waren er veel mensen die bezig zijn zich te oriënteren op het ondernemerschap en wat daar bij komt kijken. Een goede zaak: maar een eigen zaak vraagt ook om durf en dat leer je daar niet.

Er waren serieuze en minder serieuze bezoekers. Zoals de man die zich profileerde als professioneel erotischmasseur maar het nodig vond om iedere standhouder te vertellen dat hij door medeplichtigheid aan het stelen van een fiets in Amsterdam een strafblad had. Hij heeft dit verhaal dus 30 keer verteld. Dat zal me een successtory worden! Gelukkig waren er ook wat steekhoudender vragen. Zoals aan de belastingdienst, die het altijd druk heeft. Daar worden vaak vragen gesteld of iets aftrekbaar is enzovoort. Terwijl ik denk: maak maar winst, dan zijn al die kosten geen probleem.

Afsluitend is er een borrel met hapjes, voor de standhouders altijd weer heel gezellig. Ik vind het grappig dat de Kamer van Koophandel zijn eigen personeel bedankt voor hun inzet. Ik denk dan: dat is toch hun werk en de extra uren worden toch zeker gecompenseerd?

Je kunt het een beetje vergelijken met het fenomeen dat bij een chartervakantievlucht de passagiers na de landing voor de bemanning klappen, voor het door hun verrichte werk. Zo kan je de hele dag wel blijven doorgaan met klappen. Voor de huisarts, de kassière en iedereen die gewoon zijn of haar werk doet.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 9 november 2018
GRONINGEN