Het nieuwe kabinet is oude wijn in nieuwe kruiken

Straks wordt het nieuwe kabinet gepresenteerd. Zoals bekend is dit de langste formatie in de geschiedenis. De vorige langste was al weer bijna 50 jaar geleden.

GRONINGEN De overeenkomst tussen deze twee marathonformaties – waarom duurt het allemaal zo lang – is niet, wat alle hoofdrolspelers beweren, dat het in deze tijd extra moeilijk is door corona, toeslagenaffaire, enz, enz: het komt doordat de politici niet het landsbelang voorop zetten maar hun ego en het partijbelang. Dat was 50 jaar geleden zo en is nog steeds zo. En hoe groter het ego, des te moeilijker het wordt.

Wij zijn voor de verkiezingen voor de gek gehouden: er zou een andere vorm van besturen komen en de Kamer zou meer invloed krijgen. Er werd tijdens de verkiezingen geroepen dat alles anders en transparanter diende te zijn.Dat ze dit moesten roepen was wel duidelijk want de kiezers kwamen steeds verder af te staan van de politiek.

Niet roepen maar uitvoeren

En krijgen daar al minder vertrouwen in. Dus als je dan zo’n systeem in de lucht wilt houden moet je in ieder geval gaan roepen dat je gaat vernieuwen. En niet alleen dat: nog liever dat je dat ook gaat uitvoeren. Dat is alleen op dit moment een brug te ver, zoals het lijkt. Als de geruchten kloppen krijgen we, hoewel ze door het geklungel met de toeslagen allemaal naar huis gestuurd zijn (zeg maar ontslagen), straks op het bordes weer een aantal bekende gezichten te zien.

Dan kan ik het ook niet laten om even aan te stippen dat we voor de tweede keer weer te laat zijn met prikken en dat die fout voor de tweede keer met veel gedoe hersteld moet worden, wat ons als belastingbetaler weer meer geld gaat kosten.

Ik ken geen beroep waarbij je, als je zoveel fout gedaan hebt, vrolijk mag doorgaan. Zal wel het verschil zijn tussen het echte leven en de politiek.