Het volgende debat over het mismanagement van de overheid inzake corona komt er snel weer aan

De groep mensen die wel klaar is met al dat gepraat over corona (en wat daar bij hoort) wordt steeds groter. Ik hoor daar ook bij. Ik probeer me prima aan de coronaregels te houden maar heb het verder liever over andere zaken, zoals ons standaard onderwerp: het weer.

GRONINGEN Dus dit is dit jaar mijn laatste column over corona, behalve als er iets heel moois over dit onderwerp te schrijven is. Wat er constant fout gaat zijn volgens mij twee zaken.

Punt 1.

Twee bewindslieden die voortdurend zaken beloven waarvan weldenkend Nederland denkt: ‘wanneer moet je jezelf weer tegenspreken?’ Enkele voorbeelden. De gevleugelde opmerkingen ‘dansen met Jansen’, en ‘mondkapjes zijn niet nodig’ en als laatste stunt de huidige opmerking dat de maatregelen voor drie weken gelden terwijl iedereen weet dat je dan niet bereikt dat de R-waarde onder de 1 gaat komen. Had je dit willen realiseren dan waren nog strengere maatregelen nodig, maar dat schijnt in Nederland niet haalbaar te zijn. Of de regering durft het niet aan en in de Tweede Kamer zitten teveel partijen die alleen willen scoren zonder te kijken of dit wel goed is voor ons welzijn/onze gezondheid.

Punt 2.

Nederland staat erom bekend dat wij denken alles beter te weten en dat ook willen verkondigen (dominee) en dat we zuinig zijn (koopman). De Italianen vertalen het NL achter op onze auto’s niet voor niets als als No Lire. Dus we denken het beter te weten dan de Wereld Gezondheids Raad. En alle adviezen slaan wij in de wind. Een klein voorbeeld: mondkapjes. Een nog erger voorbeeld: we waren bij de eerste vaccinatieronde bijna de laatste, op de ontwikkelingslanden na.

Het lijkt wel paniekvoetbal

Het vervolg was super chaotisch. Je zou denken: ‘dat niet meer en ga eens om je heen kijken hoe anderen dat doen’. Bijna dagelijks worden daar bij Nieuwsuur voorbeelden van besproken. Maar misschien slaapt Den Haag om 21.30 uur al. Blijkbaar lag er weer geen goed plan en roept een minister: ‘graag iedereen helpen’. Het lijkt wel paniekvoetbal.

Dus kunnen we weer een debat verwachten waarin de regering bestookt wordt met verwijten als: ‘waarom leren jullie niet van jullie fouten en waarom is bijvoorbeeld de registratie van wie wel of niet de boosterprik gehad heeft weer een puinhoop?’ ‘Waarom tuigen we dit alles niet goed op bij de GGD en de ziekenhuizen?’ ‘Of vinden we dat te duur?’