Hoe ga je met rouw en verlies om op je werk

Een tijdje geleden las ik, volgens mij in de weekendbijlage van het Financieel Dagblad, een aantal verhalen over hoe om te gaan met rouw en verlies op je werk.

Gelukkig heb ik dit nog nooit echt mee gemaakt als werkgever. De enige keer dat ik mij herinner was het overlijden van een medewerker die al een half jaar thuis zat en die zag je iedere keer weer verder achteruit gaan als je op visite kwam. Dus een heel geleidelijk proces naar de dood en geen acute situatie.

Anders is het als het door een ongeluk op het werk is, of zelfdoding van een collega of dat hij of zij dood neervalt of niet meer wakker wordt uit de slaap. De verhalen bleven wel bij mij hangen maar raakten ook weer op de achtergrond.

Iedere situatie is weer anders

Wat bij mij wel bleef hangen was dat iedere situatie weer anders is. Het vraagt om een soort maatwerk dat afhangt van de werkomstandigheden, met de vraag hoe je begrijpend omgaat met de nabestaanden en naar hun wensen luistert. Volgens mij kan je dat het beste oppakken met hulp van deskundigen op dit gebied.

Onlangs kwam ik aan de praat met Gerda Hagenauw, zij woont in het zelfde appartementencomplex als wij. Ik wist dat zij, door wat ze persoonlijk meegemaakt had, een ervaringsdeskundige was op het gebied van rouwverwerking.

Wat bleek: met het bedrijf waar zij aan verbonden is, Movum BV aan de Ubbo Emmiussingel te Groningen, gaat zij deze dienstverlening aanbieden aan een groot scala van bedrijven en andere geïnteresseerde werkgevers, naast het dienstenpakket van Movum op het gebied van loopbaan-, leiderschap- en teamontwikkeling.

Voor mij is het altijd fijn om te ervaren dat we in onze eigen mooie stad ook deze dienstverlening kunnen aanbieden en die niet ergens anders moeten ophalen.