Hoe mooi is de Ebbingestraat


Onlangs zijn wij aan het Boterdiep komen wonen.
Dat was vroeger in mijn jeugd, en dat is alweer een tijdje geleden, niet het meest sjieke gedeelte van de stad. Zo was het Boterdiep 25 jaar geleden de trotse bezitter van twee sexclubs. Maar in de loop der jaren is er veel veranderd en inmiddels is het een mooie straat om te wonen, met een leuke mix van bedrijfsactiviteiten.

Maar deze column gaat over de Ebbingestraat, die daarnaast ligt en dan bedoel ik in eerste instantie de Nieuwe.Ebbinge.

Jarenlang is dat een straat voor mij geweest om gewoon doorheen te rijden, als ik uit het noorden van de provincie kwam. Ik kreeg het gevoel dat er steeds meer leegstand kwam en dacht vaak: maak er gewoon weer een woonstraat van. Want als je de panden in hun geheel zag kon je nog zien dat daar hele mooie gevels achter zitten, die toen zijn opgeofferd aan een winkelbestemming op de begane grond

Met dat idee heb ik verder weinig gedaan, alleen aan mensen meegegeven die in het onroerend goed zitten. Gelukkig maar, want nu kijk ik er heel anders tegen aan omdat ik op loopafstand er vanaf woon en regelmatig iets koop in die straat. Wat een verandering. Werkelijk alles op wat bij een winkelstraat hoort, wordt er aangeboden. Kapperszaken, dat spreekt vanzelf, maar is er nog veel meer te halen.

Regelmatig kom ik daar bijvoorbeeld in een echte ouwerwetse gereedschapszaak en sta dan versteld van hun uitgebreide assortiment, de vakkennis en de persoonlijke benadering. Ik was, dat overkomt mij komt ook wel eens, mijn geld vergeten. “Kom morgen maar even het geld brengen”.

Ga dat maar eens proberen bij de Gamma en de Praxis.

De Nieuwe Ebbinge is weer een leuke en aantrekkelijke straat. Met originele en vriendelijke winkels, zoals een echte betrokken witgoed- met- alles-erbij zaak. Een straat waar je volop en veel lekker kan eten. Met een brillenzaak. En een kledingatelier met vakmanschap en prachtig maatwerk.

En een sigarenboer die mij maandelijks het gevoel geeft dat ik de hoofdprijs ga winnen en die het leuk vindt zijn klanten te kennen en betrokken is.

De Oude Ebbingstraat, dat gaat volgens mij ook wel lukken. Er zit nog een echte fietsenzaak, met een grote en vaste klantenkring. En aan de overkant Riet’s Lingerie, ook al jaren een begrip. Leuk om te zien om zo’n probleemgebied, want dat is het toch jarenlang geweest, weer een nieuwe toekomst krijgt.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 8 juni 2018
GRONINGEN