Iedereen praat over de derde Coronagolf. Maar moeten we niet banger zijn voor de komende faillissementengolf?

De onzekerheid die onder ons is, omdat we niet weten hoe we echt moeten voorkomen om besmet te raken en de fatale gevolgen die dat kan hebben als dat gebeurt, is niet goed voor onze geestelijke welzijn.

De vaccinatie kan een einde maken aan die onzekerheid maar we zijn wel afhankelijk van de machtige industrie als het gaat om de snelheid waarmee iedereen gevaccineerd kan worden. Gelukkig zijn wij een rijk land en hebben wij de middelen om aan de grillen van deze industrie te kunnen voldoen.

Maar pas na de zomer is, denk ik iedereen geprikt, kunnen we weer een nieuwe vorm van leven opbouwen en de dingen doen op sociaal en intiem gebied die we nodig hebben om gezond en gelukkig te kunnen leven. Tot die tijd zal er geld in de economie gepompt moeten worden en dat geeft een onoverzienbare schuldenberg, die toch een keer afgelost moet worden.

Hoe gaan we de schuld terugbetalen?

Mijn zorg is dan ook: hoe gaat die schuld terugbetaald worden. Deze week hoorden we van een toekomstig probleem. De belastingdienst heeft tot en met 31-12-2020 uitstel gegeven voor ruim 13 miljard aan aanslagen die al betaald hadden moeten zijn. Dit omdat de winsten gemaakt zijn of omdat de klanten de nota’s met BTW gewoon betaald hebben, terwijl de ondernemers uitstel krijgen om dit geld voor iets anders te gebruiken dan het netjes af te dragen aan de fiscus. En dan is het misschien ook mogelijk om uitstel te vragen voor loonbelasting, terwijl zij met de NOW bijdrage die centen al gekregen hebben.

Op de pof leven

Dus een groot gedeelte van niet optimaal draaiende ondernemingen leeft op de pof en zal nooit in staat zijn de belastingschuld terug te betalen. Dit waren veelal ook bedrijven die voor corona het al moeilijk hadden om alle gaten te dichten.

Dus mijn grote zorg is: wie gaan omvallen als ze de schulden die ze zelf aangegaan zijn niet terug kunnen betalen en deze problemen op de schouders van de burger neer gaan leggen en die van de generatie na ons.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 26 februari 2021
GRONINGEN