ING en DNB en gele hesjes

U zult misschien zeggen; wat heeft dit alles met elkaar te maken. Aan mij de uitdaging om dat zo simpel en helder mogelijk duidelijk te maken…
De afgelopen week heeft De Nederlandse Bank (DNB) na een mooi rapport van een advocatenkantoor besloten om de ING inzake de witwas-affaire niet meer lastig te vallen. Wat was de reden om dit te besluiten? Onlangs werd de ING veroordeeld tot honderden miljoenen euro’s boete omdat zij het witwassen van geld gefaciliteerd hadden. Iets wat wereldwijd schijnt te gebeuren en ook bij de andere Nederlandse banken. De ING heeft toen iemand met een regeling naar huis gestuurd die destijds leiding gaf aan de afdeling. Terwijl de verwachting was dat de CEO naar huis moest. Dit heeft de politiek en de regering niet durven eisen. Dus de man in kwestie mag blijven zitten. Maar zal zich wel netjes moeten gedragen naar de mensen die hem uit de wind gehouden hebben.

Blijkbaar is het witwassen van crimineel geld zo’n grote belangrijke geldstroom dat de beslissers dit niet aan durven te pakken omdat dan de economie, stel met 5%, terug gaat lopen en we zijn net blij dat we weer uit de “crisis” zijn. Dus wat bedenk je dan om de massa het gevoel te geven dat je toch wat doet. Dan nodig je als DNB de CEO van de ING uit op het kantoor van de DNB en hoor je braaf aan dat het ze er spijt van hebben en dat dit nooit meer mag gebeuren en dat er besluiten genomen zijn om dit te voorkomen. Mooi, zegt dan de DNB, maak een verbeterplan waar dit in beschreven is en wij willen dat je die en die punten in het verbeterplan daar ook in meeneemt. Wij willen ook dat jullie dat plan laten maken door een nette partij. Daarvoor wordt een top 5 kantoor uitgekozen. Ik denk dat de ING dat nog zelf mocht beslissen.

Dat advocatenkantoor gaat met de ING een plan opstellen. Vrijwel zeker wordt het concept dan ook nog aan de DNB voorgelegd en die geeft aan wat er nog aangepast moet worden. Als het klaar is dan zegt de DNB: wij zijn blij met dit gedegen verhaal en we laten het hierbij. Dus de DNB en de minister zijn gedekt. ‘Wij hebben het serieus aangepakt’. Het is toch vreemd dat de ING zelf een verbeterplan op zo’n manier mag maken. Want wie betaalt bepaalt. Het zou goed zijn als een journalist een WOB procedure begint om te ondersteunen dat het zo gegaan is. Ik denk dat er dan uitkomt wat hierboven beschreven is. Dat is niet erg maar dan weten we weer wat voor spel er gespeeld wordt en waarom.

Wat heeft dat nou met gele hesjes te maken, zal je je afvragen. Alles. Want er is weer een aantal mensen door dit spel overtuigd dat iedereen voor zichzelf kan beslissen. Politiek, bedrijfsleven en banken doen wat goed voor hen is maar houden steeds minder rekening met het volk. En het volk vervreemdt steeds meer van de beslissers en komt in protest. De moeilijkheid van die gele hesjes is dat er veel te veel punten worden opgevoerd waar wat aan gedaan moet worden. En waarvan de bevolking denkt: de beslissers doen waar zij zin aan hebben. En dan krijg je al snel het idee dat de beslissers gewoon maar roepen ‘dit pakken we aan. ‘Maar ze moeten op den duur dan wel zo ongeveer 50 punten oplossen. Dat gaat niet lukken.

Gelukkig voor onze beslissers is dat wij geen Fransen zijn die voor alles gaan staken.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 14 december 2018
GRONINGEN