Jammer dat wij als dominees en kooplui van de wereld niets te zeggen over machtspelletjes

Het kan zijn dat Rusland naast de twee staten in het oosten verder Oekraïne binnengevallen is, als u deze column leest. Ondanks het feit dat mijn kennis van de machtsstrijd tussen de wereldleiders Rusland, VS en China nogal gebrekkig is, vind ik wat Rusland doet persoonlijk niet goed.

GRONINGEN Want Poetin wil zijn land en macht vergroten als een echte wereldleider. Daarin is hij niet uniek: dat deed Julius Caesar ook 2000 jaar geleden al en toen werden wij ingepikt. Onlangs was op TV te zien hoe zoiets gaat en als er in Oekraïne een grondoorlog komt zal dat daar net zo zijn.

Dus er worden levens opgeofferd van militairen en burgers die daar zeker niet om gevraagd hebben.

Door de eeuwen heen hebben de leiders geen schuldgevoel getoond voor hun gedrag en gemoord. Soms hebben ze ook nog de mazzel dat ze een hoger doel kunnen noemen voor hun oorlogen. Zoals hun volk beschermen tegen niet bestaande indringers (nepnieuws), het brengen van een godsdienst of het stoppen van het gevaar van een andere religie, bijvoorbeeld de islam. Dan kan je jezelf heerlijk verschuilen achter dat hogere doel.

Kans op oorlog

Alles wat de wereldleiders en hun volgers (onder andere de Nederlandse regering) roepen vergroot alleen maar de kans op oorlog – hoe meer oorlogstuig we er heen brengen, des te harder Poetin kan roepen: ‘zie je wel, de wereld bedreigt ons’.

Leuk was om te zien dat de politiek vond dat we een afvaardiging moesten sturen naar Kiev. Daar werden de hoogsten in rang heen gestuurd, Rutte en Hoekstra. Hoewel daar al een afspraak was moesten ze een halve dag in de wachtkamer omdat Boris ook besloten had om langs te komen en dan moeten wij als klein landje wel even opzij.

Een mooi voorbeeld van het gegeven dat we in het wereldspel niets te vertellen hebben. Al denken we soms van wel.

Door dit spel der leiders zullen wij wel de gasprijs verder zien stijgen en zullen de mensen die nu al bijna niet rondkomen nog verder letterlijk in de kou komen te staan.