Krijgt de zorg ooit het geld dat ze beloofd is?

Volgens mij werd ruim een maand geleden een hele mooie belofte gedaan door de minister die modieuze schoenen voor mannen promoot.

Hij maakte iedereen in de zorg blij met de mededeling dat elke medewerker netto € 1.000 zou krijgen.

Dat is een heel mooi cadeautje voor de sector die onder zware druk heeft moeten werken door de uitbraak van de Corona. En soms door te weinig mondkapjes met gevaar voor eigen leven.

Eerst was de “serieuze pers” ermee aan de gang gegaan en liet iemand uit de zorg vertellen dat dit voor haar meer dan welkom was omdat de wasmachine op instorten stond. En ze lieten iemand aan het woord die wel blij was maar graag gezien had dat de roep op meer salaris beantwoord werd. Dus had ook het kabinet door dat er iets gedaan moest worden en kwam het met dit feestje.

Bewust vergeet de minister te vertellen dat hij er een bepaald bedrag voor uitgetrokken heeft en dat hiermee niet iedere medewerker in de zorg ook daadwerkelijk € 1.000 krijgt.

Dus de minister gooit het over de schutting bij de ziekenhuizen: los dit maar op en bepalen jullie zelf maar wie wel of niet wat krijgt. De leidinggevenden heggen al te maken met de discussie over beloningen in de zorg en de onvrede hierover en zitten dus helemaal niet te wachten op het extra probleem van ‘wie krijgt wel € 1.000 en wie krijgt er niets’.

Ik heb dus ook niet begrepen dat alle werkgevers in de zorg, toen duidelijk was dat ze het probleem van het kabinet moesten oplossen (van wie wel wat krijgt en wie niet) niet massaal en unaniem aan het ministerie door hebben gegeven: minister, los dit probleem zelf maar op. Wij verstrekken, als dat van de AVG mag, wel de namen van de medewerkers in de zorg en hun bankrekeningnummer.

Ik ben benieuwd of er iets uitgekeerd gaat worden en of dat geen verdere onvrede bij de zorgmedewerkers gaat geven, zeker als wij hen weer nodig hebben, omdat steeds meer mensen moeite hebben om te leven met de basisafspraken: 1,50 meter afstand en handen wassen en thuis blijven als je mogelijk ziek bent.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 24 juli 2020
GRONINGEN