Laat Hoogovens weer een parel worden

Er waren al veel partijen – de eigenaren, de RIVM en nog een groot aantal politieke en ambtelijke hotemetoten, die wisten dat de uitstoot van de staalfabriek van Tata in Velsen zeer ongezond was.

GRONINGEN Maar door goed werk van de journalistiek en integere actiegroepen is nu pas boven water gekomen dat er echt iets mis is.

Wat ga je dan doen?

De fabriek sluiten en ander werk zoeken voor de medewerkers – dat kost kapitalen en brengt veel leed onder de werknemers. Daarnaast verliest dan eenzelfde aantal medewerkers bij de toeleveranciers hun baan. De vakbeweging roept dat het er driedubbel zoveel zijn, maar die heeft bij de lessen economie niet goed opgelet op de middelbare school. Bijscholing zou voor de dames en heren vakbondbestuurders een goede optie zijn. Wordt misschien ook nog gesubsidieerd door de overheid.

Wat is dan wel een optie?

Er moeten in de staalindustrie ondernemers opstaan die van Tata het bedrijf over nemen, want zij willen er toch vanaf. Die ondernemers moeten met een degelijk plan komen om te produceren met bijvoorbeeld waterstof en een nichemarkt bedenken in de staalsector met een product van hoge kwaliteit waar in Nederland jarenlang behoefte aan bestaat. Een staalproduct dat door deze hoogwaardigheid bovendien een goede prijs blijft geven.

Maakindustrie voor jaren behouden

Als die ondernemers met een goed businessplan komen kunnen de financiering en de subsidies (alleen de noodzakelijke) toch geen probleem zijn. Op die manier blijft een maakindustrie voor jaren behouden, als trots onderdeel van Nederland met een prachtig stukje werkgelegenheid. Waarmee we door het product en de productiewijze de andere landen als voorbeeld dienen. Zodat die graag dit staal van ons willen afnemen.

Dus staalondernemers: sta op. Scheepsbouwers, auto-industrie en andere staalverwerkers, om er maar een paar te noemen. Benoem een goede raad van commissarissen met Annemarie van Gaal als voorzitter.

Nog een punt kan zijn, of de fabriek op die plek moet blijven. Is de Eemshaven of Zeeland niet geschikter? Misschien vervelend voor het personeel, maar behoud van werk moet hen toch ook iets waard zijn. Zij kunnen daar betaalbaar perfect wonen.

De geschiedenis heeft geleerd dat de mensen die hen voor gegaan zijn niet meer naar het westen terug willen.