20 jul Maatschappelijk verwantwoord ondernemen, de burgemeester en prachtig geklede dames
Dinsdag 10 juli was ik aanwezig bij een zeer positief evenement. Ik was uitgenodigd bij een diploma-uitreiking aan de Diamantlaan in Groningen. Bij de Noorderpoort.
En dan ben je in een uur zo maar getuige van een zeer positief gebeuren. Het leven is zo best aangenaam.
Het draaide allemaal om de jonge onderneming Van Hulley. Kort samengevat: zij maken van oude overhemden nieuwe boxershorts. Met een team van naaisters die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben. En dat is wat je noemt maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Hulley is een initiatief van Jolijn Creutzberg met naast haar een super betrokken groep medewerksters. Zonder iemand te kort te doen is het prachtig om te zien hoe Melanie als medewerkster betrokken is en dat ook uitstraalt.
Van Hulley zorgt dat vrouwen die normaal niet aan de slag komen werkervaring opdoen en er ook nog voor zorgen dat het maken van de boxershorts tijdig en goed voor elkaar komt. En dan is het Van Hulley ook nog gelukt om daar een leertraject van te maken. Dit doen ze nu al een aantal jaren met succes in samenwerking met het Noorderpoort. Dus de dames doen werkervaring op en krijgen daarnaast ook een erkend schooldiploma.
Maar zoiets is alleen mogelijk als het gedragen wordt door een aantal medewerkers van de school. En dit jaar had de overheid het eisenpakket voor de school weer eens iets veranderd, dus moest er iets bedacht worden om deze dames wel een erkend papiertje te kunnen geven. Dat lukt dus toch, omdat die medewerkers van de school dat gaan dragen en zich er vol voor in gaan zetten. Dat is hard nodig, want in een groep zitten even zovele nationaliteiten als leerlingen. Ga er maar aan staan.
En dan tref ik ook nog Paul Rodenberg van de Culinaire Vakschool. Hij was van de partij, omdat twee van de dames daar verder een vak gaan leren. Nu de uitreiking. Daarvoor komt gewoon onze burgemeester, want die weet als geen ander dat hoe beter iedereen integreert en werk vindt des te beter het is voor de stad. Dus hij stelt zijn prioriteiten en laat het wekelijkse overleg met de wethouders aan hem voorbijgaan.
En dan de dames: die zijn perfect en kleurrijk gekleed, passend bij hun cultuur. Allemaal plaatjes en dan denk ik: waar doen ze het van. Zelf maken denk ik, maar waar vinden ze de tijd. Mijn petje af.
Wat ik dan mis – maar dat zal aan mijn cultuur en achtergrond liggen – hebben de dames geen partners die trots zijn op hun vrouw? Gelukkig was wel een moeder van een van de dames, die ook nog de twee prachtig verzorgde kleinkinderen wist te vermaken.
Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.
Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 20 juli 2018
GRONINGEN