Met de komst van de Sint kan de feestmaand beginnen

Zaterdag was het weer zo ver. De goedheiligman maakte zijn entree in Groningen.

Gelukkig brandde de mooie feestverlichting ook al. Weer heel feestelijk en sfeervol. Dat heeft de Groninger City Club maar weer prima georganiseerd.
Na de geboorte van onze eerste kleinzoon is het er ook weer van gekomen dat wij aan de Pottebakkersrijge en de Museumbrug staan te kijken. De intocht had zoals gewoonlijk veel vaste elementen. Zo zit de penningmeester van de vereniging Volksvermaken graag op de boot van St. Nicolaas en geniet daar zichtbaar van. Je moet als penningmeester toch op de uitgaven passen…

De laatste jaren is er ook een Amphicar (een auto die kan rijden en varen) die mee vaart. En ook al twee jaar is er iemand die op een waterstraal halsbrekende en grappige toeren uithaalt. De boot van St. Nicolaas heeft het maar druk want hij vaart af en aan van Valencia naar Briltil. De boot van het Scheepvaartmuseum heeft het ook druk want zaterdag vaart hij in Groningen en de volgende week in het Reitdiep.

Voor de kleintjes maakt het niet uit. Alles is nieuw en spannend. Voor de ouders is het twee weken lang een goedkope-kleding-tijd want de kinderen lopen maar wat graag twee week in hun zwartepietenpakjes. En voor hun speelt de discussie zwarte piet, schoorsteenpiet of witte piet ook geen rol. Daar mogen hun ouders over denken en een punt van maken. Voor hen zijn andere zaken van belang. Bijvoorbeeld: als wij geen schoorsteen hebben, hoe krijgen we dan een cadeau in onze schoen.

Ik ben denk ik te oud om de toekomstige heisa nog mee te maken, zoals protestgroepen die ongetwijfeld ontstaan die vinden dat St. Nicolaas een vrouw moet zijn. Of dat in het kader van het milieu St. Nicolaas moet aankomen met een elektrisch aangedreven boot, waarna dit standpunt weer voer geeft aan een andere protestgroep. Ik hoor het wel.

Het was droog tijdens de intocht en misschien sta ik er ook nog wel als onze kleinkinderen niet meer geloven in de goedheiligman of misschien -vrouw.
Maar voor mij is dit weer de start van een sfeervolle tijd met in de stad en vooral ook thuis veel knusse gezelligheid.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 22 nov 2019
GRONINGEN