Middeling inkomen voor de belasting en mogelijk scoren voor Kamerleden

Eerst even een klein onderdeel van de historie van de Nederlandse belastingen. In 1964 vonden de overheid en de Kamerleden dat een belastingpercentage van 70% voor de inkomstenbelasting de normaalste zaak van de wereld was. Daarnaast werd er ook nog premie geheven voor de AOW en de AWBZ.
Omdat dit nog niet genoeg was moest er aan de vermogenden, en dan moet je denken aan bedragen van meer dan € 100.000, een vermogensbelasting worden opgelegd. De overheid had nog wel bedacht dat als je meer dan 90% aan inkomstenbelasting en vermogensbelasting betaalde, je het meerdere terugkreeg. Toch aardig.

Volgens mij was die zeer hoge belasting er mede de oorzaak van dat hele groepen Nederlanders probeerden de belasting af te romen en het nodige zwart te doen. Dit geld ging weer naar Luxemburg en Zwitserland. Scheelde snel 70% meer vermogen. De mensen die nu gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om tot inkeer te komen en hun zwart geld terug te halen zijn de boefjes die destijds hun geld door de hoge belasting wegbrachten.
Zalm en Vermeend hebben in 2001 ervoor gezorgd dat het maximum van de vermogensbelasting teruggebracht werd naar 52% werd en dat ook een simpeler vermogensrendementsheffing werd geregeld.

Dus er is al veel verbeterd. Maar het kan zijn dat je in een jaar 52% belasting moet betalen en een jaar daarop 30% of nog minder. Dan is er de mogelijkheid om drie jaar te middelen en dan over de gehele drie jaar minder te betalen. Dit kan zorgen voor een teruggave van € 10.000. Een leuk bedrag.

Nu is het plan om het toptarief van 52% te verlagen naar, stel, 45%. Dan zal de middeling minder effect hebben. Dit ziet ook de overheid in en die maakt nu mooie sier met de boodschap dat u nu nog kunt middelen. Doe dat dan, roepen ze.

Wat ik dan niet begrijp is dat de fiscus dat niet automatisch in de software verwerkt als je bij de belasting je eigen aangifte in gaat vullen.
Misschien kunnen de Kamerleden die met de provinciale verkiezingen druk bezig zijn nog even scoren door dat aan de Staatsecretaris van Financiën te vragen. Dat moet de heer Snel toch snel kunnen regelen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 22 februari 2019
GRONINGEN