Moet de Amerikaanse ambassadeur niet in ieder geval tot 20 januari naar huis gestuurd worden?

Met afgrijzen volg ik de ontwikkelingen in Amerika. Daar zijn verkiezingen gehouden en er zit een president die blijft beweren dat de verkiezingen niet kloppen en dat de tegen partij de uitslag gestolen heeft. In de ogen van Trump is die vervalst.

Daarom start hij een groot aantal rechtszaken maar die helpen hem niets, zou je zeggen. Maar omdat hij maar blijft roepen dat het niet klopt blijft een grote aanhang hem geloven. En ze lijken voor hem door het vuur te gaan.

De niet-Trump-stemmers hadden zich er al mee verzoend dat Trump met zijn eigen waarheid door zou gaan en er toch wel op gerekend dat hij toch echt 20 januari president-af zou zijn. Maar ze hadden nooit verwacht dat hij zover zou gaan dat hij zijn aanhang zou oproepen om naar het Capitool te gaan en ervoor te zorgen dat de bekrachtiging van de uitslag voorkomen werd.

Hij suggereerde dat hij mee zou gaan naar het Capitool. Dit laatste durfde hij toch niet aan, maar zijn oproep had fatale gevolgen en zijn aanhangers bestormden het Capitool en hielden daar huis. Vijf mensen lieten het leven bij de bestorming en het was mensonterend wat daar gebeurde, en dat er gestolen werd.

Talkshow met de ambassadeur van Amerika

Na deze ramp is er een talkshow in Nederland en aan tafel bij Jort Kelder zit ook de ambassadeur van Amerika. Ik heb maar een gedeelte gezien maar wat ik begreep is dat de ambassadeur alleen naar de toekomst wilde kijken, niet wou praten over het wangedrag van zijn baas en zelfs boos werd op Jort Kelder: hij vond hem bot.

Ik had het prachtig gevonden als de Minister van Buitenlandse zaken, die ook aan tafel zat, gezegd zou hebben tegen de ambassadeur: ‘ik denk erover om vrijdag in de Ministerraad ter tafel te brengen welke maatregelen wij moeten nemen tegen een land dat zijn volk ophitst tegen fatsoenlijke democratische waarden. Moeten wij dan de ambassadeur van dat land niet naar huis sturen en melden dat hij weer welkom is als we te maken hebben met een land dat zijn wereldleiderschap waardig is?’

Mijn wens wordt door het gevestigde macht jammer genoeg niet uitgevoerd.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 15 januari 2021
GRONINGEN