Moet het FNV niet eindelijk gaan moderniseren?

Enkele jaren geleden heb ik al een column geschreven waarin ik aangeef dat de vakbeweging zich wat mij betreft moet vernieuwen en niet vast moet houden aan oude verdienmodellen.

Dit omdat toen al sprake was van een grote vergrijzing van de leden en geen of nauwelijks toename van het aantal jeugdleden.

Daarbij heb ik een paar voorbeelden gegeven waarin hun kennis in een nieuw verdienmodel nog prima van pas komt. Zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van een ondernemingsraad bij reorganisaties en het individueel helpen van werknemers bij ontslagzaken. En er zijn nog wel meer zaken te bedenken waarin deze kennis waardevol kan zijn in ons land dat graag poldert en daarbij de vakbeweging als gesprekspartner heeft. Belangrijk is ook dat de vakbond afstand neemt van het ouderwetse abonnementensysteem.

Met al die opmerkingen van mij en zeker van anderen wordt (voor mij niet zichtbaar) niets gedaan. Ook ontbreekt de moed om te gaan voor een visie die op lange termijn ook houdbaar is.

Maar waarom erger ik mij ècht aan het FNV en wel zo dat ik mijn wekelijkse column er aan ga wijden? Die ergernis ontstond door het zoeken van het FNV naar aandacht van de media met een verhaal dat de medewerkers van supermarkten er recht op hadden om met 1e en 2e kerstdag vrij te zijn en dat de supermarkten de deuren op die dagen maar moesten sluiten.

Dit lijkt een sympathieke gedachte. Maar blijkbaar heeft het FNV geen kennis van de manier waarop de supermarkten werken en dat je dit wel kan willen maar dat je daar niet een week voor de feestdagen mee moet komen.

Heeft het FNV zo weinig kennis van deze retailbranche dat ze niet door heeft dat het succesvol laten verlopen van de feestdagen een voorbereiding vraagt van minimaal een maand? Om te bepalen wat nodig is om in te kopen, hoe dat in de winkels te krijgen en hoe de bezetting in de winkels moet zijn?

Is het zo verkeerd om de klanten meer tijd te geven om te kopen, waarmee je een run op de supermarkt kan voorkomen wat volgens mij niet wenselijk is vanwege Corona?

Koopt het FNV de voorraden op en schenkt ze dat aan de voedselbank?

Bellen zij met hun helpdesk alle werknemers op die niet hoeven te komen werken en hebben zij genoeg middelen om die werknemers te compenseren?

En, wat ik voor mijn vorige column nog niet bedacht had: moeten ze geen politieke partij worden? Dan kunnen ze gewoon doorgaan met het roepen van zaken waarvan de bevolking meteen doorheeft: O, daar vraagt iemand aandacht maar er gebeurt toch niets mee.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 28 dec 2020
GRONINGEN