Mooie bijvangst: de AAW komt terug?

Het pensioenakkoord is er eindelijk, na negen jaar. De partijen zijn blij. Mijn gevoel is dat de jeugd de rekening gaat betalen terwijl die het zwaarder heeft dan mijn generatie, geboren voor zeg 1960.

Ik kom later in een column nog wel terug op dit ingewikkelde pensioenverhaal. Wat volgens mij nog steeds lapwerk is. Maar de polder, de regering, politiek, vakbonden en werkgevers konden niet verder komen. Wat het wel opgeleverd heeft is dat de partijen vinden dat er een arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandigen moet komen. Een prachtig idee waar ook al jaren over gesproken wordt maar dat voor 80% tot 90% van de ZZP-ers onbetaalbaar is.

Dit is gemakkelijk op te lossen als de regering met een algemene arbeidsongeschiktheidsverzekering (AAW) komt die zoals de AOW betaald wordt via de premieheffing die iedere Nederlander al betaalt. Wij hadden dit ook al een aantal jaren geleden maar deze regeling is om zeep geholpen met het afschaffen van de WAO. Dit laatste moest ook wel omdat werkgevers en werknemers misbruik maakten van deze wet. Want als je iemand kwijt moest als werkgever was het leuker als je werknemer via de WAO tot het pensioen goed terecht kwam dan in de WW die maar een aantal jaren door liep en die daarna over ging in de bijstand met alle ellende van dien, spaargeld opmaken, huis verkopen enz.

Er zaten op den duur meer dan een miljoen personen in de WAO. Dat kon ook niet meer.

Door middel van het laten herleven van de AAW krijgt iedere Nederlander een basisuitkering van, zeg, euro 24.000 per jaar bij 100% arbeidsongeschiktheid. Dan zorgen wij alleen door premie te betalen al dat de uitkering er kan komen. Dan zijn de nu 80% tot 90% onverzekerden wel verzekerd van een uitkering.

Wil iemand een hoger bedrag bij arbeidsongeschiktheid dan kan hij of zij dat bijverzekeren via een losse polis bij een verzekeringsmaatschappij.
Bijkomend voordeel: de werkgever hoeft minder uit te keren bij ziekte en de premie wordt dan ook lager voor de werkgever. Dit kan hij weer ten goede laten komen aan de werknemer.

Dus: doen! Dat geeft zekerheid en meer inkomen voor de werkenden.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 28 juni 2019
GRONINGEN