Mooie zaterdag

De afgelopen zaterdag was het zo waar droog en scheen ook nog de zon, toen ik de wekelijkse boodschappen in de binnenstad ging doen. Het was voor mij nog wel handschoenenweer maar de wandeling en het boodschappen halen lachten mij toe.

In een winkel op de Grote Markt werkt Petra, haar kennen we al sinds 1976 toen ze nog bij de SPAR in Plan Laanhuizen werkte. Even herinneringen opgehaald en de Zwanestraat in.

Verschillende winkeliers zijn letterlijk en figuurlijk hun stoepje schoon aan het vegen vanwege alle zand en stof door straatwerkzaamheden. Bijna werd ik door Annemarie, een succesvolle binnenhuisarchitecte, omver gereden. Ging goed. Ze maakte mij blij want ze gaat het dit jaar maken. Belofte maakt schuld. Nog even naar Cor van De Kaaskop gelopen. Toen via de Stoeldraaierstraat naar het A-Kerkhof, want bij de echte schoenmaker had ik een paar suède schoenen van mijn vrouw gebracht. Op deze schoenen was koffieroom terecht gekomen tijdens het reizen, door geklungel van mij.
Henny heeft de schoenen weer perfect hersteld en wilde voor dit werk ook niet betaald worden. Dan realiseer ik mij weer hoe belangrijk lokale ondernemers en vakmensen zijn.

Want bij een keten was dat niet gelukt. Omdat de kennis ontbreekt en de echte betrokkenheid weg is. Vervolgens nog even gezwaaid naar de eigenaresse van Droppie en dan weer via het Lage der A verder. De brandweer was daar met duikers bezig, ook leuk om even naar te kijken. Daarna even kijken bij Fikkers Scheepsmakelaar of de foto nog in de etalage stond van het schip dat door mijn over-overgrootvader gebouwd is in Hoogezand/Westerbroek. Scheepswerf G.J van der Werff.

Via het Guyotplein naar huis. Dan zie ik Lex, een bekende architect, in zijn kantoor zitten te roken. Daar mag dat nog. Lex ken ik van de tijd dat hij nog als etaleur werkte bij ons familiebedrijf op de Vismarkt. Al met al weer een mooie wekelijkse wandeling met een groot aantal leuke contactmomenten en herinneringen.

Genieten kan simpel zijn.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 13 mrt 2020
GRONINGEN